Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning av kinesiska presenter

Det började med att Anita Johansson letade broderimönster på internet. Resultatet blev ett utbyte av presenter från en kinesisk kvinna som Anita nu visar på biblioteket.

Annons
Anita Johansson visar upp en present som är symbolen för harmoni och lycka i Kina. I montern finns många vackra kinesiska hantverk. BILD: BJÖRN PALMQVIST

Datatekniken kan föra människan långt ut i världen och med oanat resultat. När Anita Johansson för sju år sedan letade broderimönster med hjälp av datorn hamnade hon efter ett tag i Kina där hon fick kontakt med den 36-årige kvinnan Yi Jia Ni, men som kallar sig för Kelly.

– Till en början gällde vår kontakt bara broderimönster och lite artighetsfraser oss emellan. Nu byter vi inte mönster längre, nu är det bara personliga mejl som gäller, berättar Anita.

Kontakten har nu varat i sju år och Kelly är mycket intresserad av att få veta mer om Sverige.

– Hon är nyfiken på hur våra liv ser ut i samhället. Allt från förlossningsvård till begravningsceremonier.

Kelly är någon form av chefssekreterare för ett Taiwanesiskt företag i Kina. Anitas kontakt med Kelly har också resulterat i det positiva att de skickar födelsedagspresenter till varandra. Det är dessa presenter som hon nu, fram till och med den 9 oktober, visar upp på biblioteket. Där finns annat de olympiska dockorna från senaste OS i Beijing 2008.

– Kelly skulle gärna vilja komma till Sverige och studera, men det faller nog på ekonomin. Det är dyrt att komma hit, och bo här, säger Anita Johansson.

Mer läsning

Annons