Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet ska utredas

Socialnämnden har ansökt om 600 000 kronor för att utreda valfrihetssystem i hemtjänsten. Men det är inte säkert att Askersunds kommun kommer att införa det.

Annons

Många kommuner har infört möjlighet för kommuninvånarna att välja utförare av kommunala tjänster, enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) som trädde i kraft 2009. Vanligast är det inom hemtjänsten.

Tar inte ställning

Askersunds kommun har haft frågan uppe tidigare, men då har intresset hos den socialdemokratiska majoriteten varit svalt. Nu har man ändå i socialnämndens arbetsutskott beslutat att söka pengar för att utreda möjligheten att införa valfrihet för hemtjänstbrukarna.

– Vi tar inte ställning just nu, utan vi ska utreda det först. Sedan får det bli ett politiskt ställningstagande. Om vi säger nej då så vet vi i alla fall vad vi säger nej till, säger Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande.

Kan bli tvingande lag

– Det kan vara okunskapen som gör att vi tidigare sagt nej. Det kan ju finnas fördelar också, så vi måste ge det en chans, fortsätter hon.

En annan orsak till att hon vill att det åtminstone utreds är att det diskuteras att införa tvingande lagstiftning på området, och då kan det vara bra att ha utredningen gjord, menar Siv Ahlstrand.

Mer läsning

Annons