Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörande loppis

Det ska vara roligt att hjälpa. Med en loppisfest och försäljning av fika, fairtradeprodukter och kyrkoungdomarnas egna alster så samlade Askersunds församling in pengar till de svältande på Afrikas horn.

Annons
Letar. Helén Bergenstråhle var inte ute efter något särskilt på loppisen, men fyndade till slut en sjal.

Initiativet att anordna en loppis kom från några föräldrar på öppna förskolan, som hade kläder, leksaker och andra grejer som de ville bli av med.

– Det har varit stor efterfrågan på att få vara med, berättar Caroline Johansson, som haft hand om bordsbokningen.

De 16 borden blev snabbt uppbokade, och många av försäljarna kom långt bort ifrån. Intäkterna från bordshyran skänks till välgörenhet, försäljarnas inkomster gör de vad de vill med.

Retrokläder

Therese Galistel står bakom ett bord, fullt av barnkläder. Hon säljer framför allt flickkläder, eftersom hon själv har söner, men det går att hitta allt möjligt i högen.

– Det är lite retrokläder, från 80-talet och framåt, säger hon.

Lena Stjernström vill bli av med lite av varje som hon hittat hemma i gömmorna.

– Jag har aldrig stått och sålt på loppis tidigare, däremot brukar jag gå och leta på loppis själv, avslöjar hon.

Kul är det i alla fall, och Lena Stjernström utesluter inte att det blir fler gånger hon står som loppisförsäljare.

I ett anslutande rum är det vernissage, där barngruppen kyrkans ungar visar upp sin verksamhet. De har haft ett hösttema, då de tagit höstiga bilder på Askersund, som de nu säljer, berättar Eva Gelang, församlingsassistent med ansvar för barn- och ungdomsverksamheten.

All vinst till välgörenhet

– Föräldrarna i öppna förskolan har bakat bullar och kakor som vi säljer, och kyrkan står för korv och bröd, kaffe och té. Ingen gör någon vinst på det, utan all förtjänst går oavkortat till Afrikas horn, säger hon.

Eva Gelang är nöjd med att så många kommit på arrangemanget.

– Vi funderar på att ha en sådan här fest både vår och höst. Det blir lite feststämning och samtidigt hjälper vi någon som behöver det, säger Eva Gelang.

Rättvis massage. Helena Vieweg blev masserad av Gunilla Högberg och tyckte det var så skönt att hon köpte ett fairtradetillverkat massageverktyg.
Allt ska bort! Alla klädesplagg – två kronor styck. Hos Therese Galistel fanns det chans att fynda.

Mer läsning

Annons