Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntjänsten läggs ned om man inte får lokal

Väntjänsten avvecklas den sista mars om inget radikalt nytt förslag kommer fram i lokalfrågan. Det klargjorde föreningens representanter för socialnämndens ordförande i fredags.

Annons
Volontär. Lisbeth Jansson jourar på Väntjänsten en dag i veckan. Hon tycker det känns oroligt att inte veta vilka lokaler de kommer att ha tillgång till i framtiden.

Tomma utrymmen på Linden ska byggas om för att ge plats åt kommunens förvaltning. Man kommer även att ta i anspråk en del av dagcentralen och Väntjänstens nuvarande lokaler. Det alternativ som Väntjänsten erbjudits tycker de inte är tillräckligt bra.

Lite och instängt

Det handlar om att de skulle få en disk med glasluckor och ett sittutrymme på 2 x 1,6 meter.

– Det blir för litet och instängt. Vi måste ha utrymme att ta emot våra kunder, och många sitter i rullstol, säger Sonja Cederlöf, ordförande för Väntjänsten.

Under tiden ombyggnationen pågår har de erbjudits ett rum i källaren eller Kupans tidigare lokal i Ahnérska huset. Men det är heller ingen bra lösning, eftersom det blir alldeles för svårt för de äldre att söka upp dem.

Känner sig överkörda

Vid ett möte med socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand och Monica Andersson på socialförvaltningen i fredags förklarade Väntjänstens representanter att de känner sig överkörda i hanteringen av deras lokaler. De borde ha tagits med i diskussionerna om lokalernas utformning mycket tidigare. Nu brinner det i knutarna, och om de inte har något att flytta till den 1 april, när rivningen påbörjas, så lägger verksamheten ner.

Minskade möjligheter

– Att flytta runt oss på det här sättet, det tycker jag är skandalöst. Vi som ställer upp så mycket och ger av vår tid och engagemang, och sen när det är klart får vi flytta tillbaka till en liten glasbur, säger Eva Forss.

Sonja Cederlöf tycker också det är upprörande att man ska göra om dagcentralen till en matsal för 50 personer. Det minskar möjligheterna att ordna med underhållning för de boende på Linden och andra äldre.

Siv Ahlstrand förklarade att ombyggnationen är nödvändig för att minska kommunens kostnad för lokaler, som ligger mycket högre än i andra kommuner. Beslutsprocessen har gått väldigt fort, vilket gjort att man inte kunnat involvera Väntjänsten i diskussionerna tidigare än vad som skedde.

Letar lösning

Siv Ahlstrand klargjorde att hon tycker att Väntjänsten gör ett viktigt arbete, och hoppas på att de kan finnas kvar.

– Jag är ju lekman, så jag har lagt över det här på tjänstemännen att hitta en lösning. Jag är väldigt besviken på att de inte gjort det, säger hon.

Hon lovade att undersöka möjligheterna att hitta ytor på Linden för Väntjänsten.

Mer läsning

Annons