Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan tisdag fårmässingen sjunga

Anrika Skyllbergs musikkår har genom tiderna gjort många bejublande uppträdanden men för att hålla sig på topp måste man öva. Varannan tisdag samlas de i en röd stuga i Kårstorp för att låta mässingen sjunga.

Annons
Gunnar Larsson har varit med sedan han var liten pojk och tittar fram under notstället med sin ventilbasun.

Mörkret lägger sig tidigt över Kårstorp och inne i stugan där Skyllbergs musikkår huserar är alla i orkestern på plats, förutom en som fick förhinder. På dagordningen står sortering i notbiblioteket.

– Vi har så mycket noter så det är lätt att det bara blir en stor röra om man inte håller koll, ibland måste det rensas och sorteras ordentligt säger Gösta Svensson.

Ledare sedan 1958

Gösta har varit ledare för kåren ända sedan 1958 och de allra flesta har varit med sedan de var unga pojkar.

Även om kvällens egentliga uppgift var notbiblioteket är intrumenten med. Sven-Einar sitter redan vid trummorna och alla börjar öppna instrumentlådorna och fingra på instrumenten.

De bestämmer sig att spela några låtar först, för den goda sakens skull. Alla plockar fram sina notpapper och passar samtidigt på att prata om väglaget och förhöra sig om älgjakten.

Välvårdad mässing

Sedan vevar Gösta i gång orkestern och alla spelar för glatta livet. Glödlampans sken reflekteras i gamal men välvårdad mässing och spelglädjen lyser ur ögonen samtidigt som det lilla rummet fylls med musik. Sen tar stycket slut.

– Nej, vi tar väl en till när vi ändå är i gång, säger Gösta.

En till blir ytterligare en till och sedan en till på det.

Men sen får det vara nog. Om Skyllbergs musikkår ska kunna fortsätta måste de styra upp notbiblioteket så att de har något att spela i framtiden.

Blåser i gång. Gösta Svensson blåser i gång kåren som han har lett sedan 1958.
Uppvärmning. Leif Hermansson värmer upp fingrarna inför kvällens repetition.

Mer läsning

Annons