Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg slog älgkalv i Askersunds utkant

(UPPDATERAD) Natten till torsdagen förra veckan fällde en varg en älgkalv i Askersunds by. Det var den andra älgen på mindre än två veckor som vargparet i Tivedsreviret fällt.

Annons

Den senaste älgen fälldes vid en hästhage mellan ridhuset och brukshundklubben i Askersunds by.

Sedan den 29 mars och fem månader framåt har Länsstyrelsen i Örebro län kunnat fastställa att vargparet fällt tio byten.

– Troligtvis är de fler, på ett år fäller ett vargrevir mellan 100 och 130 älgar, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Att det är vargar som fällt de två senast inrapporterade älgarna har länsstyrelsen fastställt via foton, och har inte behövt skicka någon besiktningsman.

Däremot var en besiktningsman på plats för att se på den häst i Tikanäs som rapporterats ha blivit skadad i en hage den 12-13 augusti. I det fallet var besiktningmannen tveksam till att det skulle varit en varg som åstadkommit skadorna på hästen.

Sedan i söndags finns Tivedsvargarna med på Sveriges Lantbruksuniversitets vargwebb. Där går det att se på en karta var vargarna varit den senaste tiden.

Vargparet i Tiveden är försedda med sändarhalsband och två gånger per dygn skickar de gps-positioner.

Bland annat har sändarna visat att vargtiken befann sig i trakten av Fatburen den 28 augusti.

– Det var första gången någon i Tivedsparet passerat österut om riksväg 49, säger Wedholm.

För den som tänkt sig ut i skog och mark med sin hund och vill veta var vargarna befinner sig kan vargwebben ge ett ungefärligt svar: http://webmap.slu.se/website/vargwebb/viewer.asp

– För den som saknar dator går det att ringa länsstyrelsens växel – 019-19 30 00 – för att få svar, säger Per Wedholm.

Mer läsning

Annons