Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmare klimat hotar Vätterrödingen

Milda vintrar drabbar Vätterrödingen och försvårar för den att återhämta sig från överfiske. Värmen gör att rommen kläcks för tidigt och det finns inte tillräckligt med föda för ynglen.

Annons

Fångsten av storröding i Vättern har stadigt minskat, från cirka 60 ton per år under perioden 1930-1950 till runt fem ton per år i dag. Ett forskningsprojekt i samverkan mellan Högskolan i Skövde och Linköpings universitet har undersökt bakgrunden till minskningen, och funnit att flera faktorer spelar in, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Överfiske är en orsak. Konkurrens av lax en annan. Även det ökade beståndet av signalkräftor i sjön har betydelse, då kräftorna äter rommen.

Fisket har belagts med restriktioner på senare år, så den främsta orsaken nu till att rödingen inte återhämtar sig är klimatförändringar. Forskarteamet har jämfört fångst- och klimatdata sedan början av 1900-talet. Resultaten visar att en mild vinter ger sämre fångster sex år senare, medan man har fått de bästa fångsterna fyra år efter en rejäl isvinter.

Förklaringen är att ett varmare vatten får rommen att kläckas tidigare, och då finns det inte tillräckligt med mat för ynglen. Laxen är mer tålig mot höga vattentemperaturer, och kan konkurrera ut Vätterrödingen. En minskad utsättning av lax skulle därför kunna ge en positiv effekt på rödingbeståndet.

Mer läsning

Annons