Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten från Vättern höjer Åmmelången

Under sommaren har det varit extremt lågt vattenstånd i sjön Åmmelången. Nu ska vatten pumpas från Vättern för att höja vattennivån i Åmmelången.

Annons

I mitten av juli rapporterade NA att vattennivån i sjön Åmmelången strax söder om Askersund var extremt låg. Sedan dess har nivån sjunkit ytterligare. Lösningen är att pumpa vatten från Vättern uppströms för att ”fylla på” Åmmelången.

Det är företaget Zinkgruvan Mining som med hjälp av rör ska leda vattnet från den ena sjön till den andra. Gruvföretaget kommer sedan att ta vatten från Åmmelången för att använda i sin verksamhet.

Orsakerna till det låga vattenståndet i Åmmelången är flera. En torr sommar med lite regn har gett dåligt med tillrinning, vattenregleringar uppströms, gruvföretaget har pumpat ut vatten och vatten har använts i det kraftverk som finns vid sjön.

Pumpning påbörjas snart

Men Zinkgruvan håller sig inom gällande mängder när det gäller uttaget och kraftverket har under sommaren slutat använda sig av vattens kraft, enligt Peder Eriksson, chef på vattenenheten vid länsstyrelsen i Örebro län.

Pumpningen av vatten från Vättern till Åmmelången ska påbörjas inom den närmsta tiden, enligt Peder Eriksson.

Mer läsning

Annons