Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska sköta Haugards grav?

Ingen sköter Joel Haugards grav, och en del av texten har blivit oläslig. Norra Vätterbygdens hembygdsförening vill att kommunen tar ansvar för att Askersundsförfattarens gravsten ska få stå kvar.

Annons
Förfaller. I år är det 120 år sedan författaren och redaktören Joel Haugard föddes. Inte så roligt om gravstenen hans ser ut såhär till jubileet. BILD: JESSICA HENULIN

Joel Haugard var författare och redaktör för Askersunds-Tidning. Han har skildrat Askersunds historia, bland annat i Askersundiana, som kom ut 1940.

Hans grav finns på Norra kyrkogården i Askersund, men nu söker kyrkogårdsförvaltningen en gravrättsinnehavare som vill ta ansvar för skötseln av graven. Gravstenen börjar bli så smutsig att man knappt kan läsa texten. Det har upprört Norra Vätterbygdens hembygdsförening, som ska ta tag i frågan.

Övriga skötseln

– Vi kommer att tala med kommunen och föreslå att de står för avgiften för klippning runt graven, så gör vi i ordning stenen och tar över den övriga skötseln, säger Lennart Sondér, ordförande i hembygdsföreningen, som betonar att ett beslut inte formellt ännu är fattat i styrelsen.

De har en person i föreningen som brukar rengöra gravstenar och fylla i texten med färg, som antagligen tar sig an även denna sten. Innan de gör något kommer ett syskonbarn till Joel Haugard att kontaktas, för att ska ge sitt godkännande.

Involverad

– Vi vill absolut inte att stenen plockas bort. Joel Haugard är den bäste historieskrivare som Askersund har haft, och han är väldigt involverad i stadens historia, säger Sondér.

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att kommunen troligen kommer att kunna göra en insats för att bevara Joel Haugards grav.

– Vi vill försöka hjälpa till, vi har ju inte så många kändisar i Askersund, varken döda eller levande, och vi vill gärna bevara minnet av minnesvärda personer. Naturligtvis till en viss gräns, säger Per Eriksson.

Mer läsning

Annons