Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verken förstör för turismen

Gun och Bertil Carlsons fantastiska utsikt över Östersjön förstörs av de åtta höga vindkraftverken som kommer att sticka upp högt över skogen. Den orörda naturen är populär hos turister som hyr stuga i Björnvik, men nu kan det vara slut med det.

Annons
Intrång. Bertil och Gun Carlson i Björnvik kommer att få sin utsikt över Östersjön förstörd. Mitt i den stilla naturen kommer åtta höga vindkraftverk att sticka upp. BILD: JESSICA HENULIN

Gun Carlson släkt har ägt gården i Björnvik sedan 1939. Sedan två år tillbaka bor hon och maken Bertil där permanent. De har hästverksamhet och hyr ut stugor till turister.

– När vi beslutade att flytta hit permanent var det stillheten som lockade, och att det är så vackert, så det känns jättetråkigt, säger Gun Carlson om de åtta verk som företaget Eolus Vind planerar att bygga på andra sidan Östersjön.

De har försökt motverka etableringen genom att samla in namn till en protestlista och skriva till företaget om sina farhågor. Då har representanter för det kommit ut till dem och visat ett fotomontage på hur det kommer att se ut. Vilket inte lugnat Gun och Bertil Carlson.

Framför allt är de rädda för att vindkraftparken ska påverka stuguthyrningen. Utländska turister kommer till Sverige för att söka stillheten.

– Man kan likna det här vid en industripark, och vem vill semestra bredvid en industri? säger Gun.

Magnus Rinne driver Revelbadets camping. Han är också rädd att kommer att påverka hans verksamhet.

– Många tycker ju det är så bra här för det är lugnt och skönt, så visst tror jag det skulle störa för man kommer ju att se dem, säger han.

Mer läsning

Annons