Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer att vara noga med information"

Att erbjuda något mer än bara ett boende. Det är ambitionen för Frank Hougen, som i dagarna öppnar ett tillfälligt asylboende i Västra Å.

Annons

På Englagård i Västra Å har det under 14 års tid arrangerats kurser och retreater, med målet att ge deltagare personlig utveckling och ökad livsglädje.

– Nu har vi tecknat ett kontrakt med Migrationsverket i fyra månader, säger Frank Hougen, som är verksamhetsledare på Englagård.

Under den tiden flyttas vår kursverksamhet till Lerbäcks hotell. Överenskommelsen mellan Migrationsverket och Englagård blev klar i dagarna och redan i dag fredag ska de boende anlända, säger Frank Hougen.

– Vår verksamhet går ut på att hjälpa så många som möjligt på Englagård. De fyra månaderna är ett första försök. Vad som händer sedan är inte bestämt.

– Vi får se. Om det går bra kanske asylboendet finns kvar lite längre innan kursverksamheten återkommer hit, vilket är planen, säger Frank Hougen. Förutom de villkor som Migrationsverkets asylboenden måste uppfylla, planerar Frank Hougen ytterligare aktiviteter för de boende.

– Med tanke på trycket just nu på Migrationsverket, kan asylprocessen bli lång för många. Vi kommer att kunna vara mer än en plats där man bara sover och väntar. Vi kommer att ha stort fokus på aktiviteter och sysselsättning. Bland annat kommer vi att samarbeta med studieförbund, säger Frank Hougen.

Erfarenheten som han och hans anställda personal har från kursverksamheten är också till stor nytta, menar han.

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med människor från alla områden i samhället. Kravet från Migrationsverket är att företaget har minst en anställd person på plats.

Englagård har redan fem anställda och vill gärna att människor som skulle vara intresserade av att samarbeta med asylboendet hör av sig. Englagård kommer också att informera om regler.

– Vi kommer att vara noga med att informera våra boenden om tomtgränser, vad som är privat egendom och om hur allemansrätten fungerar, säger Frank Hougen. Och om någon i grannskapet vill komma i kontakt med oss finns vi förstås här och svarar på frågor.

Mer läsning

Annons