Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bevara Ahnérska

Kulturvården är viktig för att bevara Askersund som en turistkommun. En rad av kommunens kulturintressenter vill därför ha en sakkunnig och kompetent besiktning av Ahnérska huset.

Annons
Ahnérska huset i Askersund är i dåligt skick och ska rivas. Här blir det istället en ny byggnad med affärslokaler i bottenvåningen och lägenheter ovanpå.

Att Askersundsbostäder köpt kvarteret innefattande Ahnérska huset har NA berättat om tidigare, och mot det finns inga protester. Men att föreslå rivning av Ahnérska huset, där finns det motstånd.

Därför har elva personer med intresse för bevarande av kulturmiljöer i stan skrivit ett öppet brev till kommunens företrädare. I brevet framhåller de bland annat att byggnaden är ett unikt exempel på väl bevarad 1920-tals miljö.

Skribenterna tycker att kommunen har en subjektiv uppfattning att huset är så förfallet att det är bortom all räddning. Att det skulle rivas och ersättas med ett nytt hus i så kallad traditionell stil blir bara en pastisch, och sådana blir sällan lyckade, menar de.

Därför kräver de, innan ett rivningsbeslut tas, att huset besiktas av utomstående, fackkunnig personal. ”Vi erbjuder nu genom Svenska Byggnadsvårdsföreningen att gratis, som en fin gest, låta besiktiga fastigheten av fackmannamässig personal”, skriver de elva i brevet.

Mer läsning

Annons