Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visdomsord värmde i mörkret

Det är vackrast när det skymmer, och många vackra ord och toner fyllde Sofia Magdalena kyrka i torsdagskväll. Ulla-Britt Åhlin läste dikter och gav värmande visdomsord att ta med sig ut i höstmörkret.

Annons
Stark röst. Ulla-Britt Åhlin föredrar lite allvarligare och djupare dikter.

Under hösten arrangerar Askersunds församling tre ”Torsdagskvällar” i Sofia Magdalena. Deltagarna sitter i en liten cirkel runt ljusbäraren precis innanför porten. Det blir lite annan stämning än när man sitter uppradade i kyrkbänkarna.

Kura skymning

– Det är för dem som föredrar det lilla sammanhanget. Det blir lite av ”kura skymning”, säger Bitte Blom. församlingspedagog.

Hon försöker engagera lokala förmågor till att hålla i programmet. Och i torsdags kväll var det Ulla-Britt Åhlin som läste dikter. Ulla Wängdahl och Göran ”Freddy” Fredriksson stod för stämningsfull musik på nyckelharpa respektive olika stränginstrument, bland annat den lite udda vevliran.

Favoritdikter

Många ögon slöts när Ulla-Britts starka röst fyllde kyrkan. Dikternas ord studsade i väggarna innan de sjönk in i själen.

Temat för kvällen var ”Min favoritdikt” och det fanns alltså plats även för besökarna att dela med sig.

Bertil Lundqvist hörsammade uppmaningen och läste ”En spelman” av Dan Andersson. Det är en av hans favoritdikter, som den spelman han själv är, berättar han för NA.

– Det finns ett djup i den. Den handlar om livets växlingar mellan sorg och glädje. Om vänner han har haft, och vänner han har kvar, säger Bertil Lundqvist.

Ulla-Britt Åhlin förklarar att hon tycker mycket om alla de dikter hon läste under kvällen, men hon brinner framför allt för Karin Boye. Hon har läst dikter offentligt sedan hon var barn.

– Det började när jag gick i skolan i Vretstorp och vi skulle fira 100-årsjubileum för folkskolan. Elever från många små skolor ute på landsbygden skulle samlas i Viby kyrka, och en elev ur den högsta klassen från varje skola, alltså sjätte klass, skulle läsa något. Jag gick bara i femte klass, men det fanns ingen i sjätte klass på vår skola som hade en röst som var tillräckligt stark, så då fick jag läsa i stället, berättar hon och ler åt minnet.

Spelar. Ulla Wängdahl bjöd på stämningsfull musik från sin nyckelharpa. I bakgrunden Ulla-Britt Åhlin.
Favoritdikt. ”Jag är spelman, jag skall spela på gravöl och på dans, i sol och när skyar skymma månens skära glans”, läste Bertil Lundqvist ur Dan Anderssons dikt ”En spelman”.

Mer läsning

Annons