Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenutbildningen debatterades i fullmäktige

Vuxenutbildningen kommer inte att läggas ned i Askersund. Det beskedet gav Solveig Samuelsson (S), vice ordförande i Sydnärkes utbildningsförbund i kommunfullmäktige i går kväll.

Annons

Calill Ohlson (M) hade väckt frågan genom en interpellation till henne. Hon grundade sig i handlingar som hon fått ta del av genom att hon sitter i direktionen för utbildningsförbundet. Hon tolkade informationen som att vuxenutbildningen i princip skulle försvinna från Askersund.

– Jag tycker faktiskt att interpellationen är lite märklig. Vi har aldrig avsett att vuxenutbildningen ska läggas ned i Askersund, svarade Solveig Samuelsson.

Däremot förs diskussioner inom direktionen om hur man ska förändra vuxenutbildningen i framtiden. Statsbidragen har minskat drastiskt de senaste åren, och färre elever läser. Lokalerna som man har i Kristinagården i Askersund är alldeles för stora för de små elevgrupper som faktiskt går där. Därför beslutade man 2009 att samordna och samlokalisera utbildningarna så att huvuddelen av kurserna ges i Hallsberg, men att bemanning motsvarande en halvtid förläggs till Askersund och Laxå.

– Men vi värnar om att ha utbildning kvar här för de som kanske har ett visst motstånd mot att resa för att gå i skolan, sa Solveig Samuelsson.

Calill Ohlson lät sig dock inte nöjas med detta. Hon tyckte förvisso att det var positivt att lämna lokalerna i Kristinagården, men tyckte inte att man presenterat något hållbart alternativ.

– Det som nu diskuteras är att ha lokaler hos Arbetsförmedlingen, som skulle ha öppet ett par dagar i veckan. Det blir en klar försämring för våra elever, tyckte hon.

Calill Ohlson förklarade att hon är medveten om att det är hennes eget parti, Moderaterna, som i regeringsställning beslutat om att minska på bidragen till vuxenutbildning, och att hon inte var särskilt glad i just det.

– Jag har ju lite kontakt med vår nye partisekreterare, och det första jag sa till honom när jag gratulerade honom, var att jag hoppas att Moderaterna kan ta åt sig av idén med ett livslångt lärande, sa Calill Ohlson.

Mer läsning

Annons