Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Högläsning i novembermörkret

I skenet från stearinljus kurade man skymning på biblioteket i Askersund i måndags kväll. Att samlas efter mörkrets inbrott och lyssna till berättelser har en lång tradition i Norden.

Annons

Längst in i biblioteket lyser stearinljusen och en och annan stödjande lampa. Birgitta Stöök har boken ”Populärmusik från Vittula” i knät, och läser för de samlade bokvännerna. Språket i boken är mustigt, detaljrikt, med många svordomar och runda ord som får publiken att fnissa. Författaren Mikael Niemi frammanar bilder från ett tornedalskt bröllop, där de båda släkterna som ska komma samman utmanar varandra. Det gäller för männen att vara starkast, kvinnorna dugligast, att äta och dricka så mycket som möjligt. Kapitlet avslutas med en mödosam kraftmätning för karlarna i bastun.

Vill bevara tradition

Det är Föreningen Norden som arrangerar Nordiska biblioteksveckan, som alltid infaller i november. Den inleddes i måndags med en högläsningsafton, Kura skymning, när man på bibliotek över hela Norden och Baltikum läste samma text. Det är ett sätt att bevara den gamla muntliga berättartraditionen.

– Förr kurade man skymning eftersom man inte ville slösa på ljuset. Man väntade till det hade blivit mörkt och då samlades man och berättade berättelser för varandra, säger bibliotekschef Annika Restadh.

Uppskattar gensvaret

Birgitta Stöök har stått för högläsningen nästan varje år som Kura Skymning har arrangerats i Askersund.

– Det är roligt att dela en upplevelse, att alla får höra samma berättelse samtidigt. Som uppläsare får man gensvar från publiken, man hör att de skrattar när det är en scen som man själv tycker är rolig. Det är ett bra sätt att umgås, säger hon.

Ulla Öhberg var en av dem som var och lyssnade under måndagskvällen. Hon tycker det är ett trevligt initiativ och intressant att man läser samma text samtidigt, på så många ställen. Själv leder hon en läsecirkel i pensionärsföreningen, där man läser högt för varandra. Ett sätt att hålla hjärnan i gång.

– De tycker det är härligt att få läsa högt tillsammans, en del är uppåt 90 år. Det är fantastiskt, säger Ulla Öhberg.

Mer läsning