Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Rock på Popkollo

Pop och rock har spelats sedan i söndags på lägergården i Sixtorp. 25 tjejer från Örebro län deltar i ett Popkollo.

Annons

Tove Ödling är 15 år. Hon var med på förra årets Popkollo i Bredsjö. Hemma i Sköllersta spelar hon piano och sjunger men på lägret i Sixtorp spelar hon också trummor.

– Jag gillar det mesta inom musik, säger hon.

Kompisen Meiju Ruotsalainen, 14 år, bor i Örebro och var också med förra året.

– Jag lyssnar mest på rock men också på nya låtar som klasskompisarna lyssnar på.

Meiju spelar både valthorn och piano hemma. Här blir det piano och sång.

Emma Axelsson, 14 år, sjunger i kör, går i musikskolan i Örebro och har spelat flera instrument. I Sixtorp spelar hon trummor och gillar det.

– Det var pappa som anmälde mig till lägret, som en överraskning, säger hon.

NA kom på besök under tisdagen. Deltagarna hade ätit lunch och eftermiddagens pass innehöll både spelövningar och en workshop som hette ”Norm, storm och virveltrummor” med ledarna Elin Isvind och Sea Flykt Bergman. Övningarna gick ut på att bland annat skapa en trygghet hos individen i gruppen.

Tre rum i Sixtorps gamla skola är inredda som replokaler med trummor, bas, elgitarr, keyboard och sånganläggning. Hitlåten ”Shake It off” med Taylor Swift övas i alla tre lokalerna.

I söndags började deltagarna testa instrument och i måndags var det låtskrivarworkshop.

– Vi fick skriva ner det första som kom upp i huvudet. ”Stolar är gott” säger Emma och skrattar. ”Hennes” band kom också på ett namn under tisdagen, Vectomat. Tove berättar att deras band heter The Animals medan Meiju och hennes bandkompisar inte var klara med sitt bandnamn.

Fler övningar var att skriva text till melodi, spela ackord och nynna till.

– Man får ju anpassa musiken till texten, säger Tove.

Under veckan kommer också Lovisa Thurfjell från cheerleading-punkbandet Tiger Bell på besök för att hålla en workshop. Mötet med yrkesverksamma musiker är en naturligt del i Popkollo som ska ge inspiration och utveckling åt deltagarna. Lördagen blir sista repdagen för att på söndag eftermiddag blir det en konsert för släktingar och vänner. Är det fint väder blir det utomhus, annars inne i gamla skolan.

Förutom all musik som spelas så har förstås tjejerna lärt känna varandra och ledarna bra. På fritiden står både lekar och bad i sjön Multen på programmet.

Rockjuntan som arrangerar Popkollot har också startat en supporterklubb för företag, organisationer och privatpersoner att gå med i.

Mer läsning