Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: "Skoj att sätta Askersund på kartan"

Noll till åttio på 0,2 sekunder. Det går undan när bilarna far fram i centrala Askersund.

Annons
På raksträckorna kommer bilarna upp i 80 kilometer i timmen på MK Rans nya miniracebana.

I går var det stor invigning av MK Rans nya miniracebana. Under ett års tid har ideella krafter kämpat med den 44,5 meter långa åttaspåriga banan.

– I dag är en stor dag för minirace och för MK Ran, sa Tommy Andersson när han invigningstalade innan bandklippningen.

I Sverige finns ett tiotal tävlingsbanor för minirace, nu finns en av dem i Askersund. För att drömmen skulle bli verklighet för MK Ran har närmare 90 000 kronor samlats ihop och åtskilliga timmar ideellt arbete utförts. I veckan har sportlovslediga barn och unga premiärkört på banan och på lördagsförmiddagen var det äntligen dags för invigning.

– Visste jag att det var så mycket jobb hade jag aldrig gått in i det, säger Tommy.

Förutom lite småfix är banan klar och redan den 10 november hålls den första tävlingen, berättar han.

Under invigningen tackade socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand (S) MK Ran för att de genom miniracebanan breddar idrottsutbudet för funktionsnedsatta i kommunen.

– Vi tycker att detta är en viktig verksamhet för Askersunds kommun, säger Ahlstrand.

Efter tal, blommor och bandklippning var det så dags att provköra banan. En av gårdagens förare var den fyrfaldige världsmästaren Mikael Landrud från Åtvidaberg. Han tycker att det är kul att vara med på MK Rans invigning eftersom det inte byggs så många nya miniracebanor i Sverige.

– Det är skoj att vara med och sätta Askersund på kartan, säger Tommy Andersson.

På tisdagar mellan klockan 18-19.30 är alla välkomna till MK Rans lokalerna i korsningen Stöökagatan-Trädgårdsgatan för att köra miniracing. Till en början lånar klubben ut bilar till alla nybörjare.

Det finns många olika typer av miniracebilar. Både snygga bilar och de som är byggda för att det ska gå så fort som möjligt. En ”vanlig” bil kostar drygt 400 kronor.

Mer läsning