Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Snabba bilar snodde runt

Under lördagen kördes slotracetävlingar i MK Rans lokaler. I vissa klasser gick det riktigt snabbt.

Annons
Klara Nylin. MK Ran.

Cirka fyra sekunder på ett varv. Så snabbt går det när klassen Open 12 tävlar.

– Och det är det värsta vi kan köra på den här banan, säger Tommy Andersson från MK Ran.

Det surrar ettrigt i lokalen när bilarna kör runt. Koncentrationen är hög hos förarna. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen annars straffar det sig med en avåkning och tiden går. När det sker är funktionärerna snabbt med och sätter tillbaka bilarna. Kör fem eller sex bilar av samtidigt bryts strömmen för att skipa någon slags rättvisa förklarar Tommy.

– Det som är roligt mer de här tävlingarna är att man kan kombinera äldre, äldre ungdomar och yngre förare i de här tävlingarna. Och det går ut på att det ska vara samma förutsättningar.

Under sista och femte deltävlingen i serie Öst körde man i tre klasser: 16D för de yngre samt Production och Open 12 för äldre. En del äldre följare körde dessutom dubbelt i båda klasserna. Mikael Landrud från Åtvidaberg kör för Svenska Scalextric klubben och hoppas kunna göra det på heltid i framtiden. Mikael har fem VM titlar. Senast i Kiev, Ukraina i oktober i Porduction klassen.

– Tjusningen är att utmana sig själv och förbättra sina resultat hela tiden. Jag är väl hemma ungefär hälften av årets helger. Fast familjen tävlar också så de har förståelse, säger Mikael som har med sig teamchefen Thomas Werner.

Hemmaförarna i ungdomsklassen 16D förklarar varför de håller på med Slotracing.

– Nästan hela min familj håller på med motorsport så det är gemenskapen, att ha roligt. Jag har kört i ett år och tävlade här på min födelsedag förra året. Jag har nog aldrig missat en träning, berättar Klara Nylin, 11 år.

– Det som är roligt är att tävla och att träna inför tävlingar, säger Andreas Karlsson som är 13 år.

Andreas började för ett par år sedan och har tävlat i Mullsjö, Åtvidaberg och Boxholm i år. Han berättar också att han tränar varje torsdag kväll har en bil för träning och en för tävling.

Tommy Andersson berättar att MK Ran har 42 medlemmar. varav ett tiotal är vuxna.

– Det är det bästa med den här sporten. Först kör ungdomarna, sedan äldre juniorer och seniorer. Och det är då det går fort, runt fyra sekunder per varv. Det är kul.

Resultaten i Saloon Standard 16 D blev: 1) Johan Restadh MK Ran ( som vann hela Serie Öst), 2) Fredrik Hagberg, Boxholms MK, 3) Andreas Karlsson MK Ran, 4) Arvid Karlsson, Åtvidaberg MK, 5) Jens Hagberg Boxholm MK, 6) Markus Ström Boxholm MK, 7) Filip Restadh MK Ran, 8) Liam Rosén Åtvidaberg MK.

Mer läsning