Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistansfusk utredsefter NA:s granskning

När regeringen vill få bort fusket inom assistansbranschen tar den NA till hjälp. Nu blir NA:s artikelserie ”I vems ficka?” underlag i en utredning som ska få bukt med rent fusk, oegentligheter och felaktigt utnyttjande av assistansersättningen.

Annons

– Vi arbetar brett och tar in underlag från olika håll, säger Eva Edström-Fors, huvudsekreterare för ”Utredningen om assistansersättningens kostnader”.

Den 24 mars satte utredningen igång att jobba och den 15 februari nästa år ska barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) på Socialdepartementet redovisa vad utredningen kommit fram till.

Då har det hunnit gå fem år sedan NA-reportrarna Erik Marander och Karin Pilkvist gjorde artikelserien ”I vems ficka?”. Där avslöjade NA-medarbetarna miljonrullningen inom assistansbranschen.

NA-teamet detaljgranskade den Örebrobaserad assistansjätten vid namn Assistansia. Där hade ägarna blivit miljonärer många gånger om genom tveksamma affärer.

De statliga bidragen är generösa, insatserna minimala, kontroll och tillsyn obefintliga, vinstmöjligheterna hisnande, sammanfattade Pilkvist och Marander läget då.

Nu, fyra år senare, tillsätter minister Maria Larsson en utredning för att komma tillrätta med rent fusk, oegentligheter och felaktigt utnyttjande av assistansersättningen.

Det verkar en aning sent - många år har gått?

– Det är inte min uppgift att svara på. Vänd dig istället till Maria Larssons pressekreterare, säger Eva Edström-Fors på regeringskansliets organ Statens offentliga utredningar.

På socialdepartementet svarar pressekreteraren så här på frågan varför det dröjer så lång tid?

– Det är en process som fortfarande pågår. Vi vill ta reda på om det är något fusk, hur omfattande det är i så fall och hur det kan stävjas, säger Marcus Jonsson, pressekreterare för minister Maria Larsson.

Lagen om stöd och service till personer med omfattande funktionsnedsättningar har varit omdiskuterad sedan den kom 1994. Först hyllades lagen. Den gav människor med funktionsnedsättning möjlighet att leva som alla andra, men efter några år kom larmen och avslöjandena om omfattande fusk i branschen.

2008 redovisade en kommitté flera förslag för att förbättra lagen. Flera av dem har lett till förändringar av lagen. Bland annat finns numera en tillsynsmyndighet, nämligen Socialstyrelsen.

– Regelverket har förbättrats på flera punkter. Nu har vi tillsatt en ny utredning. Det är så här, det tar tid att bereda och förändra lagar, säger Henrik Kjellberg, politisk sakkunnig hos Maria Larsson.

LSS-lagen

Lagen om stöd och service till personer med omfattande funktionsnedsättningar har varit omdiskuterad sedan den kom 1994.

Först hyllades lagen eftersom den gav människor med funktionsnedsättning möjlighet att leva som alla andra.

Efter några år kom larmen och avslöjandena om omfattande fusk i branschen.

Kontrollen var dålig och en del assistansföretag utnyttjade kryphålen till max.

2008 redovisade en statlig kommitté flera förslag för att förbättra lagen.

Flera av förslagen har lett till förändringar av lagen. Bland annat finns numera en tillsynsmyndighet, nämligen Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons