Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter ljus på Järnboås

Några dagar före julafton får tv-publiken åter besöka Järnboås utanför Nora. Det är Ernst Kirchsteiger som övertygat ”Jul med Ernst"- redaktion att årets program borde spelas in i samma bergslagshytta som han i somras byggde om.

Annons

- Det var riktigt kallt och kaminerna gick röda i huset, men tv-teamet fick nästan kreativ panik av allt vackert som finns där ute. Iskristaller, rimfrost och knarr under skorna.

Vad sa de som bor i hyttan när du ville komma tillbaka?- De har inte flyttat in ännu, utan bygger till en del. Men de var så välkomnade.

Hur var det att återvända?

- Jättekul, för jag tänkte på det redan i somras när vi byggde om hyttan, att man kanske kunde göra ett julprogram därifrån.

I somras pratade du mycket om att de som bor i Järnboås var så trevliga, har du stött på dem något i vinter?

- Nja, det var ju så kallt att men inte träffade på så många, men en och annan som var ute med hunden stannade till. Folk där är verkligen sköna.

Hur har du jobbat fram vad programmet ska handla om?- Jag har skrivit manus utifrån mina värderingar och mitt sätt att tänka. Vi åker bland annat till Österrike och hälsar på mina släktingar där. Wien har ju också en jättefin julmarknad.

Sen kommer även Tina Nordström och hälsar på i Järnboåshyttan?

- Ja hon älskar det där stället och var där i somras också. Det känns häftigt att visa henne allt när det var klart där ute. Vi har jobbat parallellt i tio år och är väldigt entusiastiska båda två.

Hur firar du själv jul?

- Det blir traditionellt firande med familjen hemma i Axberg. Och så blir det julotta, mot alla odds. Varje tidig julmorgon tänker jag ”hur kunde jag tro att det här skulle vara möjligt?!”, men så klarar jag det ändå på något vis. Man möter många grannar och bekanta på kyrkbacken, det är väl egentligen mycket därför jag vill dit. Sen åker man hem och tar sig en lång frukost.

Mer läsning

Annons