Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även äldre flickorfår gratis vaccinering

Örebro läns landsting utökar gratis vaccination mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. I höst ska även flickor som är födda 1994 och 1995 kunna få vaccinationen.

Annons

När dessa åldersgrupper är klara kommer flickor födda 1996–1998 att vaccineras.

Det blir alltså något äldre flickor som nu också ska kunna få gratis vaccination, jämfört med vad Socialstyrelsen har beslutat.

Sedan tidigare gäller att en allmän vaccinering ska starta i höst för flickor som är födda 1999 eller senare.

Men Sveriges kommuner och landsting har rekommenderat landstingen att utöka vaccinationen. Det är en nationell upphandling av vaccinet som har gett ett ekonomiskt utrymme för vaccinering även av de äldre flickorna.

Det vaccin som ges ska bekämpa humant papillomvirus, som förkortas HPV. Det är ett virus som kan orsaka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Sedan 2007 finns vaccin mot vissa typer av HPV, och de skyddar mot 70 procent av förstadierna till livmoderhalscancer.

Som lämplig vaccinationsålder är, enligt Socialstyrelsen, tio år. Det ger troligen ett långt skydd, men man är ännu inte säker på det.

Det finns inga allvarliga biverkningar rapporterade. Den som får vaccinationen kan få rodnad och ömhet vid stickstället, och ibland övergående feber.

Mer läsning

Annons