Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutning i kyrkan – ett beslut för skolan

Skolavslutningen får hållas i kyrkan, det är upp till varje skola att besluta om. Det enda kravet är att avslutningen arrangeras så att alla elever kan vara med.

Annons

Snart är det åter dags för sommarlov. Det sjungs och talas mycket innan de otåliga eleverna släpps iväg. I vilken lokal avslutningen hålls är upp till skolorna att bestämma.

– Det finns inga förbud om att vara i en kyrka, men man ska göra det så att alla kan vara med. Det viktiga är att det är skolans avslutning och att man inte har några konfessionella inslag, säger Lennart Bondeson (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Det är den linje som Skolverket rekommenderar. Det är dock varje rektor som är ansvarig för hur de ska göra, menar Lennart Bondeson.

– I de flesta fall är det inga problem. De klarar sig väldigt bra, säger han.

Neutral avslutning

Kyrkoherde Graham Jarvis i Mikaels församling tror att det är möjligt att ha en neutral avslutning i kyrkan.

– Ja, det tror jag. Det man inte kan göra är att man kräver att barnen ber en bön. Man kan lyssna ur ett kort stycke ur bibeln, men man ska akta sig för att säga att vi tror eller att vi tänker. Man ska inte lägga ord eller tankar i elevernas munnar, säger han.

Han har heller inga synpunkter på om avslutningen skulle vara i en moské, om det är en lokal som passar i storlek.

Allmänmänskligt

– Vi tar av alla religioner eller ingen. Det är inte farligt att vara i det rummet, man bejakar inget. Jag har varit i flera moskéer en hel del, det är inget konstigt. Man säger vackra ord om sommaren och att man ska vara rädda om varandra. Det är allmänmänskligt och det är inte fel med lite allmänmänsklighet från en imam, säger Graham Jarvis.

Bättre plats

Hazim Gurda, imam i Bosniska islamiska församlingen, tycker att en skolavslutning inte har något med religion att göra, och konstaterar sedan att kyrkor och moskéer är religiösa hus.

– Jag tror att det är bättre om man hittar en neutral plats för en skolavslutning, så att alla barn kan vara med, säger han.

Skolverket:

Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag kan skolavslutning ske i kyrkan.

Utgångspunkten är att alla elever ska kunna delta i en skolavslutning. Den bör utformas så att inte eleverna utsätts för ensidig påverkan för den ena eller den andra trosriktningen.

Mer läsning

Annons