Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axelsson: "Förtroendet för Juholt har naggats"

I dag kan Håkan Juholts framtid som partiledare avgöras.
– Det vore konstigt att framhärda om han har det verställande utskottet mot sig, säger Lennart Axelsson, riksdagsman från Nora.

Annons
Lennart Axelsson från Nora är riksdagsman för Socialdemokraterna.

Under eftermiddagen samlas socialdemokraternas verkställande utskott, VU, för att under två dagar diskutera partiets kris. På dagordningen står bland annat Håkan Juholts roll i den pressade situationen och Dagens Industri har uppgifter om att flera tunga partikamrater inom det verkställande utskottet i dag kommer att kräva partiledaren avgång.

Det är dock ingenting som riksdagsledamoten Lennart Axelsson känner igen.

– Jag har naturligtvis läst tidningarna men det där är inget jag hört inom partiet. Förtroendet för Juholt är väldigt varierande, även om mediebevakningen i många fall varit orättvis, har förtroendet för honom naggats, säger han.

Hans eget förtroende för partiordföranden har också påverkats negativt av alla turer.

– Det är som hos alla andra, varje gång det läggs fram något som sedan tas tillbaka, påverkar det såklart förtroendet för honom. Men jag tycker att han är en bra socialdemokrat, han har bra ideér och framför dem på ett bra sätt, förklarar Lennart Axelsson.

Han vill dock inte svara på om Håkan Juholt borde avgå.

– Det är inte min sak att bedöma, vi har det verkställande utskottet till sådana frågor, säger riksdagsledamoten.

VU är, mellan partikongresserna, det högst beslutande organet inom socialdemokratin. De kan rent formellt inte avsätta, eller tillsätta, en partiledare men deras åsikter väger mycket tungt.

Ordinarie ledamöter i utskottet är idag partisekreteraren Carin Jämtin, LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg, Elvy Söderström, ordföranden för socialdemokraterna i Västernorrland, Heléne Fritzon, ordförande för S i Skåne samt Håkan Juholt själv.

Mer läsning

Annons