Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidos supporterklubb finns i länet

Bandidos supportergrupp X-team har flera individer som är verksamma i länet. En man, som polisen pekar ut som en frontfigur i det lokala gänget, åtalas nu för en mängd olika brott.

Annons

I flera år höll Bandidos till ute vid Holmen i Örebro. Men Örebropolisens satsning mot mc-gänget splittrade grupperingen som valde att hala ner flaggan vid lokalen ute på Holmen.

Nu har den ökända mc-klubbens officiella supporterklubb, X-team, sedan en tid tillbaka flera personer som är aktiva i länet. I oktober förra året genomförde polisen en husrannsakan mot en 25-årig man som tidigare är dömd för våldsbrott, vapenbrott- och narkotikabrott.

Mannen pekas av polisen ut som en frontfigur i X-team i Örebro. Vid tillslaget mot lägenheten gjordes en rad olika fynd som kunde knytas samman med 25-åringens aktiviteter i gänget: Kläder med gängtillhörighetsmärken, vapen och en pärm med handskriven information om X-team Örebro.

För vapeninnehavet åtalas han nu misstänkt för vapenbrott och brott mot vapenlagen. Det vapen som polisen fann i lägenheten var ett dubbelpipigt avsågat hagelgevär samt 46 skarpa kulpatroner och fyra skarpa hagelpatroner. Men i bostaden fann polisen också en vapenattrapp som liknar en automatkarbin av typen AK47.

Han åtalas även för bland annat ringa narkotikabrott och grov olovlig körning. Mannen var tidigare också misstänkt för grovt rån och försök till utpressning mot en person i Hallsberg, men de misstankarna har lagts ned.

Men enligt kommissarie Ted Esplund vid Örebropolisen rör det sig inte om någon etablerad organisation – utan snarare ett fåtal individer som är boende i länet.

– Det är under en hand som rör sig mot X-team motsvarande det som finns i Karlstad. Han är en av dem. Men de har ingen lokal eller liknande i Örebro. När de gör något i det namnet är det på annan ort, säger han.

Enligt Esplund hade personer inom Bandidos-sfären för något år sedan en ambition att etablera sig på allvar i länet då Romano, som också är en officiell undergrupp till Bandidos, hade en lokal i Mosås. Örebro kommun köpte sedan fastigheten och vräkte gänget.

– De hade en tanke och ambition, men det rann ut i sanden. De fick inget rekryteringsunderlag, säger han.

Polisen följer ändå personerna noggrant.

– De här individerna kommer alltid att finnas och begå brott, hota varandra och puckla på varandra oavsett vad de vill kalla sig.

Polisen ser heller inga tydliga tecken på förekommande gängbrottslighet i länet för tillfället.

– Det är när man börjar försöka påverka rättsprocesser och påverka lokalsamhället och näringsidkare. Man måste skilja på den typen av brottslighet. Det ser vi inte just nu, säger Ted Esplund.

Ytterligare två personer med koppling till gänget har nyligen åtalats för vapenbrott.

Mer läsning

Annons