Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Örebro tar emotensamma flyktingbarn

Örebro är länets enda kommun som tar emot ensamkommande asylsökande barn i dag. Och i nästa vecka beslutas att Örebro även ska bli ankomstkommun. Karlskoga har nyligen beslutat om att ta emot ensammande barn och i länets övriga kommuner pågår diskussioner.

Annons

I dag möts länets kommuner hos landshövding Rose-Marie Frebran för att diskutera detta med förre landshövdingen Björn Eriksson. Han har regeringens uppdrag att arbeta för att fler kommuner ska ta emot asylsökande barn som kommer ensamma.

– I dag är det bara Örebro som tar emot ensamkommande asylsökande flyktingbarn, säger Björn Wendin, flyktingsamordnare vid länsstyrelsen i Örebro. Men Karlskoga har beslutat om att ta emot barn och i de andra kommuner pågår diskussioner om att göra det på egen hand eller i samverkan med andra kommunerna.

En sådan diskussion pågår till exempel i Sydnärke, enligt Björn Wendin. Och till exempel Kumla har redan förhandlingar på gång med Migrationsverket.

Dagens möte syftar inte till att kommunerna ska besluta sig eller lova något. Däremot kommer de att få information och möjlighet att diskutera allt som hänger samman med att ordna boende och annat för ensamkommande asylsökande barn.

Ankomstkommuner

Den 1 februari blir Örebro en så kallad ankomstkommun och tar hand om de barn som söker asyl där.

Barnen ska efter en kortare tid, i mån av plats, flytta till en kommun som har överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande asylsökande barn.

Migrationsverket vill ha tio ankomstkommuner för att öka möjligheten att på ett bra sätt ta emot barnen.

I början av december blev Gävle och Norrköping nya ankomstkommuner.

Sedan tidigare är Sigtuna, Solna, Malmö och Mölndal ankomstkommuner.

Mer läsning

Annons