Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärgningsfirma riskerar storböter

En bärgningsfirma i Örebro län förbjuds att utföra arbete på flera vägsträckor. Företaget riskerar 100 000 kronor i vite om de bryter mot förbudet.

Annons

Arbetsmiljöverkets förbud gäller på 17 sträckor i Örebro län. Däribland E18, E20 och ett antal riks- och länsvägar som alla är skyddsklassade av Trafikverket på grund av vägarnas intensiva trafik.

Vid en inspektion av företaget upptäckte Arbetsmiljöverket en rad brister. Bland annat har företaget inte använt sig av så kallade TMA-fordon, alltså varningsbilar, vid bärgning på de aktuella vägarna. Avgränsningskoner och varningstrianglar är inte tillräckliga åtgärder vid arbete på skyddsklassade vägsträckor utan kräver TMA-fordon, menar Arbetsmiljöverket.

Bärgningsfirman, som inte har några TMA-fordon i sin verksamhet, har tidigare förklarat att de skulle behöva vända sig till konkurrerande företag för att kunna uppfylla åtgärden. Men Arbetsmiljöverket har inte lagt någon vikt vid den kostnad det skulle kunna innebära för företaget.

Beslutet gäller från och med 1 september då bärgningsfirman ska ha åtgärdat bristerna. Vitesbeloppet på 100 000 kronor gäller vid varje tillfälle som firman inte använder sig av en varningsbil vid arbete på vägsträckorna.

Bärgningsfirman har tre veckor på sig att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons