Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnahus - två år senare

Tanken var att barn som utsätts för brott skulle få bättre och snabbare hjälp. Men så blev det inte riktigt. Inte än. Det visar en utvärdering av Barnahus i Örebro län. 

Annons

För drygt två år sedan invigdes Barnahus i Örebro län. Dit ska barn som har utsatts för våldsbrott eller sexualbrott komma.

Tanken var att barnen ska slippa åka runt till polis, socialtjänst och sjukhus och att utredningarna skulle gå snabbare.

Så hur blev det?

Utredaren Patrik Jonsson på socialförvaltningen i Karlskoga konstaterar i en rapport att Barnahus inte har nått ända fram.

Han pekar på flera problem:

Utredaren har intervjuat 31 personer på myndigheter i Örebro län. En av de intervjuade säger att det inte räcker med att bilda ett Barnahus. Man måste också börja tänka i nya banor. Annars kommer man ingenstans med samverkan.

Bättre kontakt

Det finns också flera positiva synpunkter. Kontakten mellan olika myndigheter har blivit bättre eftersom man träffas på samråd och får ”ett ansikte” på varandra.

Många berömmer samordnarna som jobbar på Barnahuset för att de är serviceinriktade och kan svara på frågor. Flera av de intervjuade tycker att lokalerna är bra för både barn och föräldrar.

Nöjda med besöket

Utredaren gjorde också en enkät med åtta barn och 15 personer som följde med barnen till Barnahus. De flesta svarade att de var nöjda med besöket och att lokalerna var bra.

De flesta som intervjuats anser att Barnahus ska finnas kvar. Många tycker trots allt att samverkan går framåt och gradvis förbättras.

Mer läsning

Annons