Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkaren: För många barn till akuten i onödan – börja ta betalt!

Många av barnen som kommer till akutmottagningen på USÖ kunde lika gärna ha gått till en vårdcentral. Det leder till växande väntetider, menar barnläkaren Jonas F Ludvigsson. Nu vill han att man börjar ta betalt för barnens besök.

Annons

I ett debattinlägg i Svenska dagbladet skriver Ludvigsson att han i sitt arbete på akutmottagningen mellan januari 2016 och juli 2017 bedömt 177 barn. Över hälften av dem borde inte ha sökt akut vård. Då har det ofta handlat om att man sökt för oklar feber, virusinfektion eller maginfluensa.

"På 20 år har antalet barnbesök på akutmottagningen i Örebro ökat från cirka 5000 per år till cirka 9000. Samtidigt är antalet barn i befolkningen oförändrat", skriver Jonas F Ludvigsson i sitt debattinlägg.

De onödiga besöken leder enligt Ludvigsson till att man dränerar avdelningarna på personal, då fler läkare behöver tjänstgöra på akuten. Köerna blir längre och tiderna för återbesök likaså.

"Vi måste börja prioritera – och jag vill prioritera de sjukaste barnen och de med kroniska sjukdomar!", skriver han.

Lösningarna på problemet menar Ludvigsson är två: att man avgiftsbelägger besöken på akuten och att man förstärker primärvården med fler läkare. På så sätt skulle man styra sjukbesöken dit de bör vara.

Mer läsning

Annons