Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskap: Hårda vindar in över länet

(Uppdaterad 08.43) Även nordvästra Skåne ligger i riskzonen för den annalkande stormen Svea som väntas orsaka stora problem i södra Sverige. Tåg- och färjetrafik har ställts in och beredskapen för elavbrott har höjts.

Annons

En klass 2-varning har utfärdats för Västra Götaland, Halland, delar av Jönköpings län, Öland och Gotland. Östergötland ligger på gränsen för en klass 2-varningen. Samtidigt har de kraftiga vindarna förskjutits något söderut, enligt SMHI:s prognos.

- Nordvästra Skåne kan ligga på gränsen till en klass 2-varning, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

För resten av södra Sverige upp till Örebro och Stockholms län varnas för hårda vindbyar, men kanske inte fullt så kraftiga som SMHI tidigare befarat. Klass 1-varningen för Örebro län har dragits in under fredagsmorgonen, enligt SMHI:s senaste rapport.

Trafikverket har ställt in tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad och mellan Borås och Varberg på fredagsförmiddagen. Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, är också avstängda. Även färjetrafiken på Skagerrak och till Gotland påverkas.

Eon och Vattenfall har höjt sin beredskap i de berörda områdena inför eventuella störningar på elnätet.

- Vi har ökat bemanningen i driftcentralen, och har ett stort antal personer i beredskap, säger Mikael Petrovic Wågmark, nordisk presschef för Vattenfall.

Klass 2-varningen innebär att träd kan knäckas av blåsten, takpannor kan fara iväg och att det kan uppstå strömavbrott. Viktiga samhällsfunktioner kan också påverkas. (TT)

Här är Trafikverkets information för väg- och tågtrafiken över södra Sverige.

Mer läsning

Annons