Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit lever med ständig rädsla

Berit förföljdes av sin ex-pojkvän. Hon blev överfallen och hotad till livet med en kniv mot sin hals. Flera år senare lever hon fortfarande med rädslan att han ska slå till igen.

Annons

Berit märkte att hennes dåvarande pojkvän började förändras strax efter att de fick en dotter tillsammans. Han skötte inte längre sitt jobb och fick sparken. Med tiden blev han allt mer aggressiv och till slut tog deras förhållande slut.

– Hela hans värld rasade samman. Han sa till mig att jag inte behövdes finnas över huvud taget om jag inte fanns för honom, säger Berit.

Försökte våldtaEfter separationen kom ex-pojkvännen och hälsade på Berit och dottern emellanåt.

– En kväll gick allt överstyr. Han gick till attack och försökte våldta mig.

Berit lyckades fly från överfallet och låste in mig på toaletten. Efter händelsen tvingades hon ta avstånd från pappan till sin dotter, men han blev allt mer besatt och började förfölja henne. Han kunde ringa hundratals gånger på en dag, och rörde sig på platser som Berit besökte.

– En dag blev jag överfallen på stan. Han satte en kniv vid min hals och frågade hur det kändes att jag skulle dö, berättar Berit.

Ett års fängelsePå något sätt lyckades hon slå sig fri. Efter överfallet beslutade en åklagare om besöksförbud, och i en rättsprocess dömdes ex-pojkvännen till drygt ett års fängelse för försök till våldtäkt och olaga hot.

– Jag kommer nog att känna mig otrygg resten av livet. Jag går aldrig ut själv när det är mörkt, och när min sambo är bortrest kan jag bli riktigt nojig, säger Berit.

Fotnot: Berit heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons