Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöksförbud eller ej- slumpen får avgöra

Allt fler länsbor ansöker om besöksförbud – och allt fler får avslag. Tre av fyra nekades förra året.
– Det är slumpen som avgör, åklagarna går alldeles för mycket på magkänsla, säger Peter Strandell.

Annons

Han är personsäkerhets-expert på stiftelsen Tryggare Sverige, som begärt statistik från Sveriges åklagarkammare för de senaste tio åren. Den visar att allt fler ansöker om besöksförbud, eller kontaktförbud som det heter från och med i morgon.

– De allra flesta är kvinnor som ansöker mot sina före detta män, sambor eller pojkvänner eftersom de har svårigheter att freda sig från dem.

Fler i Örebro länMellan 2005 och 2010 beviljades besöksförbud för 41 procent av de sökande i Örebro. Snittet för landet är 38 procent.

Men siffrorna visar också att det blir allt svårare att få sin ansökan beviljad. Förra året ansökte 429 länsbor om besöksförbud, 106 personer (25 procent) beviljades.

– Det skiljer sig mycket i landet, Skövde är de enda som beviljar fler än de avslår. Men vi vet inte vilken åklagarkammare som agerar bäst, vi vill lyfta fram att slumpen avgör och att besluten måste kompletteras med information från polisen, säger Peter Strandell.

Vill inte kommenteraFredrik Jonasson, chefsåklagare på åklagarkammaren i Örebro, vill inte kommentera de stora skillnaderna i andelen beviljade besöksförbud mellan åklagarkammarna.

– Vi arbetar utifrån vad som står i lagstiftningen.

Lars Duberg, åklagare i Örebro som jobbat mycket med besöksförbud, berättar att åklagaren har sju dagar på sig att göra en utredning efter att en ansökan om kontaktförbud lämnats in.

Rätt till partsinsyn– Oftast pågår en polisutredning samtidigt. Där råder förundersökningssekretess, men man har rätt till en partsinsyn. När utredningen är klar ska jag göra en riskbedömning, och motivera i mitt beslut varför jag bifaller eller avslår, säger han.

Mer läsning

Annons