Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar blir dödsfällor på sommaren

Bilen kan bli en dödsfälla för djur under sommaren eftersom innertemperaturen kan bli mycket hög, även med öppna fönster. 

Annons

Sommaren är en tid då djuren utsätts för mer plågor än vanligt. Vi överger katterna och stänger in hundarna i varma bilar. I vissa län finns det en speciell djurskyddsgrupp som tar hand om de brott som begås mot djur. I Örebro län finns ingen sådan grupp, men Malin Germer är utredare på Tillståndsenheten, och hon är den som kontaktas när man misstänker brott mot djur. Under sommaren är hundar som stängs in i varma bilar ett problem.

- Om man ser en hund som är instängd i en bil och man tycker att den verkar plågas av värmen har man rätt att slå sönder en fönsterruta. Men man måste kontakta oss först, säger Malin Germer.

Hon säger att man helst ska ha ett vittne, som också kan bekräfta att hunden plågas i värmen. Då får man ett godkännande av polisen att slå sönder rutan.

- Det är allmänheten som är våra ögon utåt. Så om man ser att djur far illa ska man inte tveka att kontakta oss. Såhär års ska man vara extra uppmärksam på just djur som är instängda i bilar.

Djurägare som lämnar sina djur utan tillsyn i allt för varma bilar kan dömas för djurplågeri om det går att bevisa att djuret lidit.

Temperaturen inuti bilen blir betydligt högre än yttertemperaturen. Enligt en tabell på polisens hemsida visar det sig att om temperaturen är 20 grader utomhus vis halv tolv-tiden på förmiddagen – är innertemperaturen i bilen 58 grader. Två timmar senare, när yttertemperaturen stigit med två grader är innertemperaturen i bilen 85 grader.

Det tar mellan 20 och 50 minuter innan en hund får livshotande skador i en innertemperatur på 49 grader.

- Många tror inte att det blir så varmt i bilen. Även om fönsterna är neddragna en bit så blir bilen en dödsfälla för djuren. De kokar inifrån, säger Malin Germer.

Mer läsning

Annons