Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildäck ramlade av - skadade mc-förare

Pappan jobbar på en gummiverkstad sedan många år. Men när han hjälpte till att byta däck på sonens bil blev det fel. Bakhjulet lossnade och skadade en mc-förare.

Annons

Det var i april 2009 som olyckan inträffade på en mindre väg i länet. Den 29-årige sonen märkte att bilen betedde sig konstigt och såg sedan hur det vänstra bakhjulet kom rullande bredvid honom.

På en rastplats i närheten fanns en mc-förare som stannat för att hjälpa till att laga en motorcykel. Han träffades bakifrån av däcket, föll ihop och fick föras till sjukhus där han opererades för en fraktur i ena benet.

Bilföraren hade tidigare under dagen bytt till sommardäck med hjälp av sin pappa. Fadern jobbar på en däckfirma sedan många år. Men trots pappans mångåriga erfarenhet var det just det däck han bytte som sedan lossnade.

Fast det var 29-åringen som åtalades för vållande till kroppsskada. Åklagaren menade att det var hans ansvar att kontrollera att hjulbultarna var ordentligt åtdragna.

Ring satt felÖrebro tingsrätt friar dock 29-åringen. Det finns visserligen ingen utredning som visar varför däcket lossnade. Pappan tror att det kan bero på den så kallade centralringen satt fel, vilket kan ha orsakat att hjulbultarna gängade upp sig själva. Det resonemanget köper tingsrätten och menar att sonen knappast skulle ha sett något fel, även om han kontrollerat däcket innan körningen.

Mc-föraren har fortfarande ont i benet och det är möjligt att det krävs ytterligare en operation för att det ska bli bra. Han var sjukskriven i ett halvår efter olyckan.

Mer läsning

Annons