Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: På jakt efter lokala nyheter

Nu satsar NA mer lokalt. Den 1 oktober kommer ni läsare att kunna läsa ännu mer om vad som händer där ni bor. Då kommer NA ut i två upplagor – en i Sydnärke och Örebro och en i Bergslagen. Följ med NA:s länsreportrar i vardagen.

Annons
Namnteckning. Fredrik Sirsjö från Fjugesta lämnar över sin Fender till Janne Schaffer för signering.

Från Bergslagens djupa skogar och sjöar i norr, vidare ner över Närkeslättens jordbrukslandskap och till Vättern och Tivedsskogarna i söder. Örebro län är stort och mångskiftande. Vårt jobb som länsreportar är att skildra det samhälle där ni läsare lever ert liv. Vi är nyfikna och frågvisa och kan dyka upp på de mest skiftande platser. Kanske på ängsslåttern med Naturskyddsföreningen, till mötet med föräldrarådet på stadshuset eller på dina barns förskola.

Vissa dagar kanske ni inte ser till oss alls, vilket absolut inte ska tolkas som att vi inte jobbar. Mycket av dagens informationsflöde sker via dator och telefon. Nämndprotokoll och diarielistor finns att gås igenom, liksom flödet på sociala medier.

Någonstans sås ett frö till att vi åter ger oss ut, med kameraväskan slängd över axeln. Alltid lika ivriga att få berätta just din historia.

Sin egen vardag då? Oftast reflekterar man ju inte så mycket över den. Man bara befinner sig där, mitt i den. Van att vara den som står bakom kameran, inte framför den. Det kan minsann vara en nyttig erfarenhet att vända på det perspektivet, och att för en liten stund själv ta plats i tidningen på ert frukostbord.

Aktiviteterna är många på  Sannabadet. Här kan man förutom att bada även  visa upp sina djur och prata med en veterinär.
Med stor koncentration styrde Ebba Fredriksson, Elsa Mattsson och Lovis Kläre sina jollar  på seglarskolan i Askersund.
Ann-Britt Nilsson och Dagmar Fagergren, båda från Laxå besökte den 4 september Finnerödja marknad. Damerna har besökt marknaden varje år sedan år 1966.
Förutom penna och block använder jag inspelarfunktionen på sin smartphone för att kunna återge vad politikerna säger, så noggrant som möjligt.
Vid sidan av datorn är kalendern, telefonen och de olika att göra-listorna de viktigaste arbetsredskapen.
Ibland är det skönt att diskutera ett jobb, en text eller en idé med en kollega.
Vi bevakar olika evenemang både på dagtid och kvällstid, vardagar och helger, säger länsreportern Tove Svensson.
Uppgifter och bilder är i hamn. Nu ska bilderna till reportaget väljas ut. Sedan ska en text skrivas också. Anders Almgren på lokalkontoret i Hällefors.
På äldreboendet Oxelgården hittar länsreporter Göran Kempe både tvåbenta och fyrbenta att intervjua
Cykeln är bra för jobb inom närområdet. Här är Jan Wijk på väg ut på jobb.
Som länsreporter ingår att snabbt byta mellan rollerna som skribent och fotograf.
Det är kyligt i luften när solen inte når ner mellan bergväggarna i Larsbo kalkbrott
Enkäten är en viktig del i tidningen. Inte alla gånger helt enkelt att få folk att vilja vara med på bild, men John Corcoran har tagit sig tid att svara på Sofia Gustafssons fråga.
Maratonmöte med barn- och utbildningsnämnden i Nora. Reportern Thomas Eriksson har suttit med sedan tidig förmiddag.
Vad vill du läsa mera om Moa Gehrman, Lindesberg?- Sport. Och mera nyheter om vad man kan göra i Lindesberg.
Vilka bildjobb är på ingång? Blev det något av det heta tipset vi fick? Vem kan bevaka föreningsmötet i em? Maria Andréasson leder mötet med Bergslagenreportrarna.
Maria Andréasson sorterar tisdagens postskörd. Det är viktigt att hinna skicka in alla korsordslösningar till Örebro i tid så att alla korsordsfantaster i norra länet får vara med i vinstdragningen.
Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors: vårat bevakningsområde är stort och en del av arbetstiden spenderas bakom ratten.
NA åker till Fellingsbro för att prata med familjen Sham som fått avslag på sin asylansökan. Efter intervjun tar Ingemar Olsson, före detta pastor i Fellingsbro, sig tid att gratulera Catherine Sham som fyllde år i måndags.
När reportaget handlar om ett äppelmusteri i Lindesberg kan man som reporter ha turen att bli bjuden på ett glas nypressad äppelmust.
Nyhetschefen, Maria Andréasson, tar hand om vardagsbestyren. Först och främst ska dagens löpsedel sättas upp utanför NA:s lokal i Lindesberg.
Den tidigare NA-medarbetaren Ove Danielsson inviger en utställning i Askersunds hembygdsgård.
Morgonmötet är viktigt för att kunna planera sidornas innehåll. Här är det Åsa Eriksson som ritar upp planeringen på tavlan och diskuterar med Jan Wijk och Barbro Isaksson.
Tips är förstås viktigt för oss reportrar. Den övervuxna lekplatsen i Svennevad var det många läsare som hörde av sig om.
Ännu ett block fullt med anteckningar. Skrivblocken är ständigt med ute på jobb, och det går åt ett och annat! Foto: Veronica Svensson
Mot Fjugesta och Sparbanksbörsen, där lärarna i kommunen samlats för en studiedag. Kameraväskan och skrivblock är förstås med.
Bilder på första spadtag är ett av standardjobben som lokaljournalist. Här är alla vanliga ingredienser på plats: spadar, bygghjälmar och reflexvästar.
Tisdag 08.25. På väg tillbaka från ett
Måste kolla jobbmejlen.
Måndag kl 20.00. Erik Teerikoski från Hjortkvarn passar på att diskutera skolfrågor med kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn(S) efter kommunfullmäktige. Sara Otterström och Carl Kling lyssnar intresserat.
Måndag 15.30. Butiksägare Elisabeth Stenström är orolig för den dalande handeln i Hallsberg och vill få till ett stormöte för att engagera hela bygden i frågan. NA:s Barbro Isaksson följer det som händer.
Måndag 19.30. Kommunfullmäktige i Hallsberg, med Sydreporter på plats. Andreas Svahn (S) i talarstolen yrkar bifall på kommunens nya sponsringspolicy. Ibland blir det natt innan debatten är slut.
Tisdag 13.50. För oss som är uppväxta i Hallsberg är tågen lika självklara som luften vi andas. Det är en förmån att som lokalreporter få jobba med ortens berättelse, där järnvägens och bangårdens utveckling minst sagt är en central del. Det är inte så längesedan vi satt och skakade på träbänkar mellan Hallsberg och Laxå där snabbtågen nu susar fram.
Fredag 12.30. En snabb lunchpromenad rensar skallen, eller kan ge uppslag till fler jobbidéer. Ofta styrs stegen ner mot den avkopplande miljön vid Kumlasjön.
Måndag 12.43. Britt Löfqvist träffar jag på när hon lunchpromenerar med händerna fulla av koppel på Vattugatan. Det blir en ögonblicksbild till na.se/kumla.
Tisdag 10.47. Jukka Tekonen är konsult på Kumla kommun under hösten. Vi träffas för intervju på hans arbetsrum på barn- och utbildningsförvaltningen. Långt ifrån den roligaste av fotomiljöer. Det blir till slut en bild från korridoren utanför.
Söndag 15.16. Tångeråsadagen lockade detta år minst tusen besökare, uppskattade arrangörerna. Här fastnade min blick på presumtiva intervjupersoner.
Lördag 22.10. Laxås showgrupp Janssons Frestelser uppträdde sista augusti på Kumla torg. Ett stenkast från redaktionen. Basdunket får rutorna på redaktionen att skallra. Bilden tagen en kvart innan presstopp.
Måndag 14.56. Barbro Isaksson ska på jobb i Hallsberg, men hinner innan det diskutera ett par jobb med Jan Wijk inne på Kumlaredaktionen.
Årets företagare. Magnus Persson ägare av OKQ8 i Fjugesta får utmärkelsen av landshövding Rose-Marie Frebran.
Tisdag 14.01. Den 14 maj togs det första spadtaget för en efterlängtad cirkulationsplats i Laxå. De som tog det första spadtaget var Christian Mineur, från Trafikverket, Irene Lejegren, Regionråd från Regionförbundet och Tommy Holmquist, S, kommunstyrelsens ordförande i Laxå.Att belysa olika spadtag är en del av lokalreporterns arbete. Foto: Tove Svensson
Söndag 12.03. Olika motortävlingar ingår i vårt arbete att bevaka. Här bevakades en folkracetävling på motorstadion i Hallsberg.
Tack för maten. Varje måltid i matsalen inleds och avslutas med ett gemensamt tack.
Sommarmusik. Jonatan Lindner från Fjugesta spelade och sjöng på hembygsgården Snarve.
Tisdag kl 08.46. Gemensam planering lägger grunden för hur tidningen kommer se ut. Vilka bildjobb är på ingång? Blev det något av det heta tipset vi fick? Vem kan bevaka föreningsmötet i em? Maria Andréasson leder mötet med Bergslagenreportrarna och ritar upp sidorna innan var och en drar åt olika håll i jakten på innehåll till kommande dagar.
Tisdag kl 8.54. Michael Landberg har bevakat kommunpolitiken i Lindesberg under många år. Den här dagen är det kommunstyrelsemöte på dagordningen i kommunhuset på Bättringsvägen.
Tisdag kl 8.58. Det drar ihop sig till möte med kommunstyrelsen i Lindesberg. Stämningen är trivsamt uppsluppen och kommunalråd Ceder och Kleber bjuder båda på leenden, innan det är dags att sätta sig för att ta beslut om kommunens verksamheter. Beslut som Michael Landberg ska delge NA-läsarna.
Tisdag kl 9.14. Förutom skriva artiklar till papperstidningen så ska webben uppdateras oavsett var i länet reportern sitter. Sofia Gustafsson, på plats på Linderedaktionen, kollar så att alla bitar följt med ut i cyberrymden.
Tisdag kl 9.27. På nätterna körs tidningarna ut med bilarna, dagtid tar de oss till olika destinationer i bevakningsområdet. Och det gäller att kliva in på rätt sida i bilen när man ska köra
Tisdag kl 9.10. Samtal reportrar emellan kan många gånger lyfta ett jobb flera snäpp, jämfört med om man sitter ensam på sin kammare och knåpar. Thomas Eriksson och Adam Söder lägger upp planen för kommande dagars bevakning av Nora, stämmer av tankar och bollar idéer.
Fredag kl 08.10. När larmet går hajjar man alltid till. Den här gången handlade det om kollision mellan flera lastbilar på riksvägen i höjd med Storå. En viss olustkänsla t infinner sig lätt på väg mot olycksplatser innan man vet vad som egentligen hänt och hur illa det är.
Tisdag 15.30. Kommunstyrelsen har haft möte och efter mötet har vi presskonferens om vilka ärenden som togs upp. Med på pressisen var Charlotta Englund, C, kommunstyrelsens ordförande och Hans Boskär, kommunchef i Lekebergs kommun.
Måndag 9 september 19.05. Som lokalreporter får man både lära sig och uppleva mycket, och ibland jobbarvi även kvällar för att kunna vara med där det händer. Här är det Kumlakören Cum Vox som övar inför det stundande besöket från vänortskörerna från Finland och Norge.
Måndag 18.00.På besök hos IFK Hallsbergs hockeys A-lag som har fått ny tränare. Här några av spelarna som siktar på att ta laget till kvalserien till division 1.
Måndag 12.33. Det lämnas enormt många korsord runt om på våra lokalredaktioner. Här är det min kollega Jan Wijk som tömmer Kumlas postlåda.

Mer läsning

Annons