Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Så levde 21 hundar i misär  

Med gasmasker klev djurskyddsinspektörerna in i lägenheten och möttes av vidriga förhållanden: 21 hundar som vistades på golv täckta med avföring. Samtidigt dånade tysk hårdrock från radion.En 49-årig kvinna har nu dömts för djurplågeri.

Annons

Det var under 2012 som länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjorde en kontroll av en lägenhet i länet. I den den skitiga bostaden på drygt 60 kvadrameter, som stank av avföring och ammoniak, fann de 21 vanvårdade hundar, varav fem var valpar. Efter att hundarna placerats på en pensionat tvingades åtta av dem att avlivas av djurskyddsskäl.

Från veterinärundersökningen framkom att flera av hundarna var apatiska.

Kvinnan, som har erkänt brottet, har uppgett att hon till en början höll hundarna avskilda för att förhindra avel. Men när antalet uppgick till 12–15 stycken slutade hon att städa lägenheten. Flera av hundarna hade inte rastats på över tre månader.

Radion och teven stod ständigt på som sällskap till hundarna har kvinnan berättat. Enligt djurskyddsinspektörerna minskade hundarnas stressnivå efter att radion hade stängts av – som spelade tysk hårdrock på mycket hög volym vid besöket.

En del av vanvården har också bestått av att tikar och hanar inte hållits åtskilda vilket resulterat i en okonontrollerad avel. Tingsrätten konstaterar att vanvården ökat med tiden samtidigt som kvinnan varit medveten om miljön som hundarna vistades i. Tingsrätten anser att straffvärdet inte är så högt att det ska resultera i fängelse. 

Örebro tingsrätt dömer kvinnan till villkorlig dom och 5 000 kronor i böter.

Mer läsning

Annons