Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: FTI varnar för ny grovsopsdumpning

Nedskräpningen vid återvinningsstationer i Örebro län anses så allvarlig att FTI går ut med en officiell ursäkt.
– Vi sätter till att alla klutar för att lösa det här, säger Håkan Wennersten, regionchef för FTI AB i Örebro län.

Annons
En alltför vanlig syn i Örebro med omnejd just nu.

Flera läsare har hört av sig efter na.se:s artikel om överbelamrade och skräpiga återvinningsstationer förra veckan. I bildspelet här intill kan du se hur det har sett ut vid vissa återvinningsstationer i Örebrotrakten den senaste tiden.

Omläggning av transporterEnligt FTI kan störningarna ha berott på att företaget nyligen bytte entreprenör, och att alla rutiner ännu inte trimmats in.

– Normalt fungerar det ganska bra men nu inkluderade skiftet även en omläggning av transporter, insamling och balning för att möjliggöra ökad tömning framöver, säger Håkan Wennersten vid FTI.

Varning för ny skräpvågHan räknar med att problemen klingar av inom en till två veckor, men varnar samtidigt för ökad dumpning av grovsopor och annat avfall under nästa helg.

– Det förekommer ofta vid långhelger och därför finns risk för störningar även kring Kristi himmelfärdshelg. Grovsopsdumpningen tar resurser som annars kunde ha använts till snabbare tömning, säger han.

Att folk dumpar fel grejer vid återvinningscentraler kan ju inte era entreprenörer lastas för. Hur ska ni komma tillrätta med det problemet?– A och O är att vi har bra stationer, att de är rena och snygga och tömda i tid, säger Håkan Wennerstam.

Skräp skapar skräp

Han menar att en skräpig station ökar risken för att fler dumpar sitt grovafall där, "eftersom det redan är så skräpigt".

Behövs det mer information?– Man informerar faktiskt ganska mycket. Och de som dumpar stora mängder grovavfall vet nog redan att de gör fel. Men det medför ju straffansvar. Det är faktiskt ett brott man begår, säger Håkan Wennerstam.

Återvinningscentral i Hjärsta, Örebro.
En läsare skriver:
Östansjö återvinningstation.
Återvinningscentralen vid Karl Johans skola.
Återvinningscentral i Varberga.

Fyra ägare

FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, är ett företag inom återvinningsbranschen som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns.

FTI ansvarar för omkring 5 800 återvinningsstationer runt om i landet.

FTI ägs av de fyra materialbolagen Plastkretsen , MetallKretsen , Returkartong och Pressretur . Dessutom finns Svensk Glasåtervinning med genom ett avtalat samarbete.

Källa: FTI

Mer läsning

Annons