Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt jobb kan stå dig dyrt

Nu har kringresande asfalt- och stenläggare kommit till Örebro län. I helgen rapporterades att de varit i Mellringe, Örebro. Nytt i år är verktygsförsäljning.

Annons

Polisen varnar husägare för att göra affärer med de kringresande hantverkarna.

Under flera års tid har kringresande arbetare som erbjuder husägare billiga och snabba jobb blivit en sommarplåga.

Asfaltarbetare och stenläggare från andra EU-länder dyker varje år och erbjuder husägare olika typer av arbete, som asfaltläggning, plattläggning, andra trädgårds- och fastighetsarbeten till exempel. Oftast är de engelsktalande och kommer inte sällan från Irland eller brittiska öarna.

Erbjuder verktygNytt i år är att de även erbjuder verktyg av dålig kvalitet till försäljning. I påskhelgen finns uppgifter om att de har kommit till Örebro och bostadsområdet Mellringe.

Affärsmetoden bygger på lågt pris och snabbt arbete. Inte sällan så snabbt att kunden upptäcker att arbetet inte är riktigt färdigt innan hantverkarna tagit pengarna och försvunnit.

Människohandel

Mats Nylén, polisens informationschef i Örebro varnar att man som kund ofta känner sig lurad då kvalitéten ofta är dålig eller till och med väldigt dålig. Om man klagar på arbetet är det vanligt att man blir hotfullt bemött och rent av drabbad av utpressning eller andra brott. Polisen varnar för att runt omkring den kringresande verksamheten begås även andra brott såsom stölder och illegal dumpning av avfall. Polisen misstänker även flera fall av grövre brott, till exempel människohandel.

Kraftsamling

Polisen gör i år en kraftsamling tillsammans med andra myndigheter, åklagarmyndigheten, skatteverket, tullverket, migrationsverket och försäkringskassan för att komma till rätta med problemet.

Även de som anlitar de kringresande arbetarna riskerar att begå brott. Många gånger har de som utför arbetet inte någon F-skattsedel, vilket kan innebära att skattemyndigheterna påför beställaren betalningsansvar för sociala avgifter

Mer läsning

Annons