Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkpollenhalterna ökar- men regnet kan lindra

Just nu börjar halterna av björkpollen att bli höga i Mellansverige. Men det förväntade regnet i slutet av den här veckan kan innebära en lättnad för allergikerna. 

Annons

Pollensäsongen tog efter den svala inledningen av våren rejäl fart i valborgshelgen. Blomningen av al och hassel har redan tidigare nått sin kulmen och avklingat medan björkblomningen kommit igång i södra och delar av mellersta Sverige, vilket leder till att stora mängder frömjöl, pollen, sprids i luften. Störst halter av björkpollen uppmäts just nu i trakterna av Jönköping, men högre halter förväntas längre norrut ju varmare det blir.

I Örebro län och områdena i dess närhet är blomningen i gång, och vädret de närmaste dagarna har avgörande betydelse för blomningen. SMHI:s väderleksprognos pekar på ostadigt väder med risk för regn i mitten av denna vecka. Det betyder att frömjölet i luften förs mot marken, och innebär en tillfällig lättnad för pollenallergiker.

Ett mellanår

Kerstin Kübler är intendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Hon menar att 2010 års björkpollenår är ett mellanår.

- Nivåerna är inte så höga i år som exempelvis 2006, som var ett eländesår. Just nu ligger halterna på mellan 300 och 400 pollen per kubikmeter luft vilket kan jämföras med just 2006 då värdet låg på över 1000, säger hon.

Björkpollensäsongen har under senare år tenderat att bli allt längre. En orsak kan vara klimatförändringarna.

- Jämfört med mätningar som gjordes på 70- och 80-talen kommer pollensäsongen nu i gång en och en halv till två veckor tidigare. Om man inkluderar tiden då bland annat al och hassel blommar blir pollensäsongen mycket lång, upp till tio månader, säger Kerstin Kübler.

Så minskar du besvär av pollen

Träna inte utomhus

I löpspåret ökar pulsen och du andas in större mängder luft än i vanliga fall. Eftersom luften innehåller pollen får du i dig högre halter.

Vädra inte

Inomhus brukar det inte finnas några större mängder pollen. Men om du vädrar kan du att få in pollen i inomhusluften. Om du måste vädra är det bäst att göra det på natten eller under tidig morgon.

Torka din tvätt inne

Pollen fastnar på tvätt som hänger ute på tork, och följer sedan med in.

Duscha husdjuren

Hundar, katter och andra pälsdjur som går ute kan dra med sig stora mängder pollen i pälsen.

Undvik att vistas i skogen

Eller i närheten av träd och växter du vet att du är allergisk mot.

Medicinera i tid

Följ pollenprognoserna så kan du vara beredd att ta din medicin i rätt tid.

Ta del av pollenprognosen

Med hjälp av pollenprognosen kan du planera din vardag och anpassa din medicinering. Pollenprognosen kan vara nyckeln till ett rörligare liv.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Mer läsning

Annons