Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn har setts vid Brändåsen

Nu har björn observerats i närheten av Brändåsen. Länsstyrelsen tror det är samma björn som tidigare siktats vid Pålsboda.

Annons
Här i Pålsboda intill reningsverket lufsade björnen i måndags.

- Jag var på väg till jobbet när jag såg något som rörde sig i skogen, det var en björn. Det var på riksväg 50 söderut nära Brändåsen, berättar vittnet Niklas Karlsson.

Länsstyrelsen har fått flera samtal om björnobservationer och har nu skickat ut en rovdjursspårare för att säkerställa om det verkligen var en björn som kan ha siktats i området.

- Vi gör alltid det när det gäller rovdjur, om vi bedömer tipset som trovärdigt säger Johanna Månsson Wikland, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Hur vanligt är det med björn i våra trakter?

- Varje år får vi in rapporter om observationer i vårt län. Björnar har till och med övervintrat här och de blir fler och fler för varje år. Populationen ökar i sin helhet och i vårt län kommer vi tillåta fri, de får alltså etablera sig här.

Hur rör de sig?

-Över stora områden. Nu är det ungbjörnar som är ute och letar nya revir. Dessutom är det parningssäsong och de letar partners.

Behöver man vara rädd?

-Nej, det tycker jag inte att man behöver vara. Man ska hålla soptunnan stängd och tänka på att inte lägga ut matrester på trappan som kan locka in dem i bostadsområden. Björnar vill helst undvika människor och de letar i första hand föda i skogen. Men råkar de vara nära hus och det finns ätbart kanske de håller sig där en stund.

Hur ska man bete sig om man stöter på en björn?

-Man ska försöka ta sig därifrån, lugnt och sansat. Inte provocera den eller springa. Om en björn reser sig på bakbenen är det främst för att spana och få en bättre överblick. Det är väldigt ovanligt att björnar anfaller människor.

Mer läsning

Annons