Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomlådorna ska bort

Från och med i år tillåts inga fartdämpande farthinder i form av blomlådor på villagator i BMB-kommunerna.

Annons

Sedan några år tillbaka har boende sökt och fått tillstånd att på egen bekostnad sätta ut blomlådor på gatorna inför varje sommar. Arrangemangen har förekommit i Nora, Lindesberg, Hällefors och Kopparberg.

Syftet har varit att få ned hastigheten på fordonstrafiken.

I Lindesberg har det funnits blomlådor på bland annat Sveavägen, Klockarvägen och Åstigen.

– Efter att jag fått reda på att det förekommit incidenter med blomlådor kan vi inte längre tillåta dem och kan inte ha på vårt samvete om något skulle hända, säger Mats Lidestig vid trafikenheten på Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Tillbuden har handlat om att barn gömt sig bakom lådor och plötsligt hamnat framför ett fordon.

Detta har hänt i andra delar av landet.

– Det finns lämpligare fartdämpande hinder som exempelvis byglar och avsmalningar med genomsikt. Motiverar trafiksäkerheten på en gata åtgärder får varje kommun bekosta sådana, säger Lidestig.

Han avser att göra respektive kommunstyrelse uppmärksam på att BMB inte kommer att ge några nya tillstånd för blomlådor.

I vissa lådor har det växt låga tagetes. I andra betydligt högre växter. De har i olika utsträckning gett möjlighet att gömma sig bakom.

– Visst kan det finnas en risk, men hur många barn har blomlådorna räddat? Det vet man inte, men den balansen är värd att fundera över. Att lådorna gör mer nytta än skada tror jag till och med en jycke kan räkna ut, säger Ove Haglund på Åstigen i Lindesberg.

Där är hastigheten begränsad till 30 kilometer i timmen året runt.

– Det tror du hjälper. Gatan är ju rak, säger Ove Haglund.

Mer läsning

Annons