Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra betyg för polisensjobb mot kvinnovåld

I en stor granskning av polisens jobb mot kvinnovåld får Örebropolisen bra betyg. Samtidigt finns förslag till ytterligare förbättringar.

Annons

Det är Rikspolisstyrelsen som granskat fem polismyndigheter. Granskarna ser ett stort plus i att personalen hos polisen i Örebro län gått särskild utbildning om brott i nära relationer. Likaså att genomarbetade rutiner finns för utredningar.

Inspektionen är särskilt nöjd med den speciella enheten för brottsoffer- och personsäkerhetsfrågor. Granskarna skriver i rapporten att de är djupt imponerade av det strukturerade och engagerade arbete som utförs på den enheten.

Övriga polismyndigheter som undersökts är Värmland, Blekinge, Jönköping och Gävleborg.

Ett av gruppens förslag till förändringar i Örebro län är bättre omhändertagande av offret i akutskedet, och att video i högre grad används för att dokumentera förhör med kvinnan.

– Helt nyligen, och efter att granskningen är gjord, har vi arbetat fram en ny handlingsplan för hur kvinnor utsatta för våldtäkt ska omhändertas och ges stöd. Vi har ytterligare saker på gång när det gäller hjälp till brottsoffer, säger länspolismästare Kalle Wallin.

Han säger att det känns bra med de positiva omdömena i rapporten.

– Det är viktigt för personalen att få ett erkännande för ett bra arbete.

Gruppen anser också att kriminaltekniker oftare ska kallas till brottsplatser där våld mot kvinnor förekommit. Ett annat förslag är att polispatruller under utryckning förbereds genom mera information om fallet, exempelvis om besöksförbud och tidigare misshandel.

– Det är saker vi tar till oss. Inom myndigheten jobbar vi också med att ytterligare förbättra utredningsarbetet, säger Kalle Wallin.

Mer läsning

Annons