Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkårens varning: "Elda inte nu"

(UPPDATERAD 19:41) Efter tre gräsbränder i Örebro län på torsdagseftermiddagen och kvällen är räddningstjänstens uppmaning till allmänheten: "Elda inte nu".

Annons

Vid 15-tiden larmades Nerikes brandkår till Danshyttan utanför Storå. Där brann fjolårsgräs på en yta av cirka 75 gånger 200 meter. Men det var inget hus i närheten som riskerade att börja brinna. Det hade tidigare, oklart om det var i dag eller i går, eldats på platsen och räddningstjänsten tror att glöd fått elden att ta sig igen.

Ny gräsbrand

Ett par timmar senare, strax före klockan 17, går larmet om gräsbrand återigen hos Nerikes brandkår. Denna gång är det på Bergsvägen i Fellingsbro.

- Här är det ett område på en naturtomt som brinner. Totalt rör det sig om cirka 100 gånger 100 meter, säger Kenneth Cederström, inre befäl på Nerikes brandkår.

Inte heller här ska byggnader ha varit i fara.

- Det brann från huset på tomten. Orsaken till branden är fortfarande oklar.

Vid 18.30-tiden kom så ytterligare ett larm om gräsbrand - även denna gång från Fellingsbro. På ett gärde mellan Arbogaån och en plöjd åker brann ett cirka 200 kvadratmeter stort område.

Släckte från vägen

- Vi kunde släcka det från vägen med hjälp av vattenkanon. Troligen låg lek med eld bakom gräsbranden, säger Jan Backström, inre befäl på Nerikes brandkår.

Nerikes brandkår uppmanar allmänheten att inte elda just nu - faran för okontrollerad spridning är stor.

- Fjolårsgräset är torrt och just nu blåser det mycket. Det här gör att till och med när det regnat så torkar vinden ut det bruna gräset oerhört fort och det blir brandfarligt. Så undvik att elda just nu, säger Kenneth Cederström.

Mer läsning

Annons