Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksanställd anmäldför grov förskingring

En halv miljon kronor misstänks ha försvunnit ur kassan i en större livsmedelsbutik i länet. En anställd i butiken är polisanmäld, anklagad för att ha tagit pengarna.

Annons

Rubriceringen på det anmälda brottet är grovt bedrägeri.

Det var när företagsledaren tillsammans med en redovisningsbyrå noga gick igenom bokföringen, som man såg att det saknades närmare en halv miljon kronor.

Ett par andra anställda i butiken hade talat om för företagsledaren att den polisanmälda personen hade haft felaktiga rutiner i kassan, och företagsledaren själv hade reagerat på att den anställde hade tillknycklade sedlar på sig vid olika tillfällen.

Ekoroteln vid polisen i Örebro fick anmälan för ett par dagar sedan, och har ännu inte hunnit undersöka om det finns fog för misstankarna.

– Men eftersom det handlar om så stora summor bör detta vara en prioriterad utredning, som ska komma i gång så snart som möjligt, säger Max Jondelius, polisinspektör vid ekoroteln.

Grovt bedrägeri är rubriceringen. Vad kan bli straffet?

– Straffsatsen är rätt hög, fängelse minst sex månader och högst sex år, svarar Max Jondelius.

– Det är den höga summan som skulle göra det till grovt bedrägeri. Men rubriceringen kan ändra sig, beroende på vad vi får fram i utredningen.

– Det kan även rubriceras som förskingring, beroende på vilken befattning den anställde har haft, fortsätter Max Jondelius.

Är summan ovanligt hög?

– Det är inte vanligt att det är så stora summor när pengar har försvunnit i en butik. Men det kan variera, det kan handla om lägre belopp och någon gång om belopp i den här storleken. Sällan om högre summor, svarar Max Jondelius.

Hur vanligt är det med förskingringar och bedrägerier i butiker?

– Vi har kanske ett tiotal om året, säger Max Jondelius.

Mer läsning

Annons