Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Jan: Asätande fåglar hör inte hemma på menyn

Carl Jan Granqvist är upprörd över att svenska krogar serverar kråka.
En rätt som inte hör hemma på den nordiska menyn, menar han.
– Det är ett steg tillbaka när det serveras asätande fågel, säger Carl Jan.

Annons

Krögaren och Bergslagsbon Carl Jan Granqvist kommer ikväll att medverka i SVT:s Debatt med Belinda Olsson. Där kommer man att diskutera huruvida det är ok eller inte att det serveras kråka på svenska restauranger.

Carl Jan tycker det är beklagligt att en del krogar, bland annat klassiska Tennstopet i Stockholm, har fågeln på menyn.

– Det är knappast vad nordisk gastronomi handlar om. Den nordiska maten bygger på renhet och äkthet. Kråka är en asätande fågel.

– De senaste åren har nordisk mat haft stora framgångar internationellt och vunnit massa priser. Men det här är ett steg tillbaka tycker jag. Det känns mer som de här restaurangerna tycker det är en rolig grej, inte för att det är speciellt gott.

För oss som inte ätit kråka, hur smakar det?

–Köttet är mörkt och lite trådigt. Det ska vara en ungkråka, inte en gammal kråka. Det är bröstet som man äter och som benas ut.

Samtidigt medger Carl Jan Granqvist att det är kul och intressant att debatteras kråka just nu.

Vad föredrar du själv för fågelrätt?

– Anka confit, man tar ett anklår och kokar ner det i fett. Blir väldigt gott, säger Carl Jan Granqvist

Debatt sänds klockan 22.00 i kväll på SVT 1.

Mer läsning

Annons