Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrala Örebro och Glomman ska avlastas

Tre väginvigningar på tre veckor. Trafikverkets personal har haft klippkort till Örebro län den senaste månaden.

Annons

I dag öppnas Södra tvär-leden, genvägen mellan E 20 i Marieberg och Norrköpingsvägen vid Almbro. Sex kilometer mötesfri väg som ska avlasta Glomman och Rudbecksgatan i centrala Örebro med cirka fyra tusen fordon per dygn.

Men vad blir nästa stora vägprojekt i länet?

– Vi ska bygga färdigt riksväg 49 mellan Gustavstorp och Rude vid riksväg 50 söder om Askersund, svarar Fredrik Idevall, ansvarig för infrastrukturfrågor på Regionförbundet i Örebro län.

– Som det ser ut nu blir det sannolikt byggstart 2013, men jag kan inte svara på när. Vi fick ganska mycket pengar till länsplanen 2010, så nu får Örebro län stå tillbaka för andra projekt några år framöver, förklarar han.

Den nya sträckningen av riksväg 51 mellan Kvarntorpskorset och Pålsboda flyttas preliminärt fram till 2017. Däremot kommer fyra vägsträckor i länet att åtgärdas före 2012 för att öka trafiksäkerheten. Ett måste för att säkra 90 km/timmen som högsta tillåtna hastighet.

– Men länsväg 249 mellan Lindesberg, Frövi och Arboga kommer sannolikt inte att ingå i den satsningen. Förutsättningarna från Trafikverket har ändrats. Även om vi skulle lägga tio miljoner kronor på den sträckan är det inte säkert att den uppgraderas till 90-väg. Då har vi i stället diskuterat om vi ska lägga de pengarna på några 70-sträckor som kan uppgraderas till 80, säger Fredrik Idevall.

Länstransportplanen innehåller även satsningar på kollektivtrafiken, rustade järnvägar, cykelvägar och trafiksäkerhetsåtgärder för de oskyddade trafikanterna.

– Det kan handla om att bygga om farliga korsningar i tätorten till rondeller, säger Idevall.

I den nationella planenfinns inga nya objekt i länet före 2016. Men riksväg 50 mellan Axbergshammar och Kopparberg förses just nu med mitträcken på sträckor som tidigare varit utan.

– Riksväg 50 mellan Åsbro och Askersund ska byggas om till mötesfri landsväg. Men det projektet beräknas komma i gång först efter 2016, liksom fortsättningen söderut mellan Brattebo backe och Medevi, berättar Fredrik Idevall.

Vi får trösta oss med att det blir lättare att ta sig till Sydsverige när bron står klar inne i Motala och förbindelsen mellan just Motala och E4:an i Mjölby invigs om några år.

Mer läsning

Annons