Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefens svåger tjänade 250 000

En svåger till lands-tingets personalchef Maria Åkesson var involverad i Agressos misslyckade IT-projekt. Han utförde uppdrag för 250 000–300 000 kronor innan samarbetet avbröts.

Annons

– Jag blev klar över att min svåger fanns med i samband med att avtalet skulle tecknas med Agresso, säger Maria Åkesson. Jag gick då till min chef och berättade att min svåger var en av de underleverantörer Agresso anlitade.

Åkessons chef var dåvarande landstingsdirektören Bo Anderson. Han avgjorde det delikata dilemmat med ett enkelt konstaterande: Landstinget tecknar avtal med Agresso, inte med svågerns bolag.

– Därmed var saken ur världen, säger Åkesson. När projektet kom i gång skedde all kommunikation mellan oss och Agresso, inte med underleverantörerna.

Svågern har utfört uppdrag för mer än en kvarts miljon under ett drygt år 2008–2009. Det har gällt utbildning, projektmöten, tester, demonstration för personalchefer och mycket annat.

Totalt kom det misslyckade IT-projektet att kosta skattebetalarna 11 miljoner kronor innan det avbröts.

När Maria Åkesson våren 2010 fick frågan av NA hur mycket IT-projektet kostat svarade hon 200 000 kronor.

Var inte det ett svar mot bättre vetande?

– Nej, frågan ställdes inte så. Jag fick frågan vad vi betalat till Agresso enligt det tecknade avtalet, och det var20 procent av en avtalssumma på runt 1 miljon kronor, alltså 200 000 kronor.

– Hur mycket vi i praktiken betalat ut vid den tidpunkten visste jag inte då, och så ställdes heller inte frågan. Vi var mitt uppe i arbetet med att få ordning på systemet och jag hade ingen bild av hur mycket det då hade kostat.

Så småningom kom sanningen fram, cirka 11 miljoner kronor. Dåvarande IT-chefen Catharina Schlyter anser att ansvarsfrågan är entydig.

– Upphandlingen var otroligt noggrann, säger hon. Ett externt företag granskade vårt upphandlingsunderlag. Huvudansvaret för misslyckandet faller på leverantören.

– Agresso lovade mer än man kunde hålla. Det var tre system som skulle samordnas, och det klarade man inte.

Trots att landstinget ansåg ansvarsfrågan så tydlig avstod man från att ställa ekonomiska krav på Agresso.

Så frågan inställer sig: Att din svåger fanns på andra sidan, påverkade det ditt tålamod med Agresso och din inställning till skadeståndskrav?

– Definitivt inte.

Varför drev ni då inget ersättningskrav?

– Vår chefsjurist bedömde att det skulle bli mycket kostsamt att driva en process, som dessutom skulle dra ut på tiden i åratal. Vi var fokuserade att få i gång IT-systemet med en ny leverantör.

Men man kan väl göra två saker samtidigt, driva ekonomiska krav och ändå införa ett nytt system?

– Vi var i tidsnöd och ville gå vidare med nästa leverantör för att snarast komma till en lösning, säger Åkesson.

Maria Åkesson har fått paus från jobbet som personaldirektör medan misstankarna om jäv utreds.

Bakgrund:

Örebrolandstinget upphandlade 2007 ett nytt personaladministrativt system för att i första hand säkra löneutbetalningarna.

Ett avtal slöts med IT-företaget Agresso, nu Unit4 Agresso.

Efter flera år och 11 miljoner i kostnader, utan att något fungerande system fanns på plats, bröt landstinget med Agresso.

Ett nytt lönesystem upphandlades och infördes under stor tidspress från IT-leverantören Logica. Från årsskiftet 2011 har det nya systemet införts med stora inkörningsproblem som följd.

Mer läsning

Annons