Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cigarettsmugglarnadömda till fängelse

De fyra länsbor som ingick i smuggelhärvan med 10 miljoner cigaretter döms till fängelse. Längst straff – fyra år bakom galler – får en 36-årig man.

Annons

Värmlands tingsrätt meddelade på tisdagen domarna för de sju män som stod åtalade i den omfattande härvan där över 10 miljoner cigaretter smugglats in från Norge och körts till Örebro.

En 36-årig man från norra länet döms till fyra års fängelse för grovt tullbrott. Två andra länsbor döms till två och ett halvt års fängelse för grov olovlig befattning med smuggelgods och den fjärde mannen döms till fyra månaders fängelse för olovlig befattning med smuggelgods.

Cigaretterna fördes in i Sverige via gränsen i Hån i närheten av värmländska Årjäng. Smugglarna uppgav i tullen att cigaretterna skulle till Lettland, men i stället kördes de till Örebro där de packades om. Halva lasset, ungefär fem miljoner cigaretter, kördes till en lada i norra Örebro län som ägs av en av de dömdas föräldrar. De andra halvan av partiet kördes till Järfälla utanför Stockholm.

Tre av länsborna var med och packade om cigaretterna i Örebro, men menar att de inte visste om att det rörde sig om ett brott. Tingsrätten tror inte på förklaringen utan menar att det var självklart att verksamheten var ”ljusskygg”.

Personen som planerat smugglingen, och anmälde till tullen att cigaretterna skulle till Lettland, döms till fyra års fängelse för grovt tullbrott. En man i Järfälla, som tog hand om halva smuggelpartiet, får samma straff. De två ska tillsammans med den 36-årige länsbon betala staten drygt 4,5 miljoner kronor för värdet av skingrat gods.

Tingsrätten fastställer att smugglarna undanhöll skatter och avgifter på 17 miljoner kronor när man uppgav att godset skulle till Lettland.

Den sjunde åtalade personen friades.

Smuggelligan

Den 12 februari smugglades cigaretterna in i Sverige med en lastbil som ställdes i norra länsdelen.

Nästa dag packades cigaretterna om på ett lager i Örebro. Hälften kördes till en lada i norra länet och andra hälften till en Stockholmsförort.

I slutet av mars gjorde polisen ett tillslag och hittade 7,5 miljoner smuggelcigaretter. De sju männen greps och de flesta satt häktade till rättegången började i Värmlands tingsrätt.

Mer läsning

Annons