Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då kommer snön

Efter en mild höst har det blivit dags för länsborna att pälsa på sig. Snart sveper vinterns första snöoväder in.

Annons

– Det har varit ovanligt milt väder under hösten. I meteorologisk mening är det vinter först när dygnsmedeltemperaturen legat under noll grader i fem dygn i sträck. Det dröjde till 26 november i Örebro län, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Vinterns intåg i länet har varit beskedligt. Under tisdagsmorgonen kröp kvicksilvret upp mot tio plusgrader i centrala Örebro och gräsmattorna ligger alltjämt gröna.

Snöfall och stormvind

På torsdag slår dock kung Bore till med full kraft. Ett djupt lågtryck drar in över Götaland och Svealand från väst.

– Torsdagen ser spännande ut. Det kan komma lite regn inledningsvis men för Örebro län blir det mest snö. Som det ser ut nu blir det ganska mycket nederbörd, uppemot 15 centimeter. Men det kan bli både mer och mindre, berättar Hallgren.

– Det kommer även blåsa väldigt mycket i samband med lågtrycket. I vindbyarna kan det blåsa upp till 20 meter per sekund, nästan stormstyrka.

Det gäller alltså att förbereda sig för riktigt busväder, inte minst de som tänkt sig ut i trafiken. Lyckligtvis drar ovädret bort under fredagsmorgonen. Under helgen klarnar det upp till fint vinterväder, strålande sol med några minusgrader.

Mer läsning

Annons