Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens lucka: 10 december – möt blivande landshövdingen Gerd Engman – vilket är året?

Artikel 10 av 25
NA:s adventskalender 2017
Visa alla artiklar

Plötsligt ska männen på länsstyrelsen få en högsta chef som är kvinna. Bakom dagens lucka hittar vi en intervju när Gerd Engman skulle tillträda posten som landshövding i Örebro. Gissa året!

Annons
NA den 10 december anno ...?

Visserligen var hon inte först - Elvy Olsson hade tidigare suttit på posten som landshövding – ändå uppmärksammas att männen på länsstyrelsen ska få en kvinna som högsta chef efter Sigvard Marjasin.

"Undrar om de känner sig trängda nu – men det kan de gott göra, ska kvinnor få makt måste ju männen lämna ifrån sig av den", säger Gerd Engman när NA:s reporter Eva Ejdeholt (Lindström) och fotografen Håkan Ekebacke träffar henne i Stockholm inför tillträdet i Örebro. Som landshövding här kommer hon nämligen enbart att möta män på posterna som enhetschefer. Gerd Engman har inte hunnit äta lunch, och maken Sören Arkeus kommer med en varm korv. Det blir en härlig bild för NA:s förstasida.

Tävla och vinn Trisslotter!

Ända sedan 1843 har Nerikes Allehanda rapporterat från länet med omnejd. Det är förstås många både stora och små nyheter som passerat under drygt 170 år, både världshändelser och rapporter från stadsfullmäktige. I årets julkalender får du en liten glimt från någon av dessa tidningar på dagens datum. Din utmaning är att gissa året. Vi lottar ut två trisslotter till någon som ger det rätta svaret.

Svaret skickar du senast i dag via mejl till [email protected] - glöm inte att ange dagens datum plus årtal och den adress du vill ha lotterna till.

Rätt svar publicerar vi redan dagen därpå, i nästa dags lucka - så om du vill vara med och gissa behöver du alltså svara senast idag den 10 december!

Behöver du fler ledtrådar?

Här är andra händelser som ägde rum i december detta år:

► Fyra personer dödas och 20 skadas vid de så kallade Stureplansmorden i Stockholm

► Yassir Arafat, Shimon Peres och Yitzhak Rabin får dela på Nobels fredspris

Rätt svar på gårdagens lucka

9 december 1918

Vinnare

7/12 Lena Gehrman, Nora.

6/12 Kerstin Gustafsson, Stora Mellösa.

5/12 Sören Axelsson, Örebro.

4/12 Staffan Björnemyr, Örebro.

3/12 Anita Kenttä, Hallsberg.

2/12 Erik Karlsson, Örebro.

1/12 Katarina Siekas, Kopparberg

8/12 Cecilia Jonsson Örebro

9/12 Owe Wärmé, Fjugesta

Alla artiklar i
NA:s adventskalender 2017
Annons