Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens lucka: 12 december – gissa året när ovärderliga silverskatten stals från länsmuseet

Artikel 12 av 25
NA:s adventskalender 2017
Visa alla artiklar

"Örebro läns museum 'plundrat' – Ovärderlig skatt stulen på order?" lyder rubriken i NA den 12 december. Men vilket år?

Annons

Dagens stora nyhet i tidningen den 12 december handlar om när Eketorpsskatten stals från Örebro läns museum– en silverskatt från vikingatiden. Stölden misstänktes vara ett beställningsjobb och ledde bland annat till att Interpol kopplades in. Läs mer om artikeln längre ner.

Tävla och vinn Trisslotter!

Ända sedan 1843 har Nerikes Allehanda rapporterat från länet med omnejd. Det är förstås många både stora och små nyheter som passerat under drygt 170 år, både världshändelser och små rapporter från stadsfullmäktige. Tidningen har också förändrats till utseende och inriktning genom tiden.

I årets julkalender får du en liten glimt från någon av dessa tidningar på dagens datum. Din utmaning är att gissa året. Vi lottar ut två trisslotter till någon som ger det rätta svaret.

Svaret skickar du senast i dag via mejl till [email protected] -glöm inte att ange dagens datum plus årtal och den adress du vill ha lotterna till.

Rätt svar publicerar vi redan dagen därpå, i nästa dags lucka - så om du vill vara med och gissa behöver du alltså svara senast idag den 12 december!

Så här inleds artikeln:

Större delen av Eketorpsskatten – en vikingaskatt från vikingatiden – stals natten till fredag vid ett inbrott i Örebro läns museum. Den stulna skatten var en av museets allra förnämligaste samlingar och kan inte värderas i pengar, dess värde anses oskattbart. Skatten torde knappast kunna säljas vidare till någon hälare i Sverige, eftersom föremålen är alltför kända och även publicerade. Stölden tros vara ett beställningsjobb. Dessutom stals ett 15-tal vapen samt en del fickur från 1700-1800-talet. Rikslarm gick på fredagen om stölden och även Interpol inkopplades. Det betyder att tullstationer i hamnar och på flygplatser spärrades och att kuppmännen och det stulna godset nu söks inte bara i Sverige utan över hela Västeuropa.

Behöver du fler ledtrådar?

Här är andra händelser som ägde rum i december månad detta år:

►  Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk startar.

► Den svenska polisen beslagtar en sexuellt frispråkig målning av Peter Dahl där en kvinna anses likna prinsessan Sibylla.

► Handbollsspelaren Stefan Löfgren föds.

Rätt svar på gårdagens lucka

11 december 1969

Vinnare

11/12 Marcus Andersson, Örebro.

10/12 Inger Skeppstedt Hallsberg.

9/12 Owe Wärmé, Fjugesta.

8/12 Cecilia Jonsson Örebro.

7/12 Lena Gehrman, Nora.

6/12 Kerstin Gustafsson, Stora Mellösa.

5/12 Sören Axelsson, Örebro.

4/12 Staffan Björnemyr, Örebro.

3/12 Anita Kenttä, Hallsberg.

2/12 Erik Karlsson, Örebro.

1/12 Katarina Siekas, Kopparberg

Alla artiklar i
NA:s adventskalender 2017
Annons